Pndemi sürecinde 2020 yılına damga vuran ekonomik eşitsizlikle daha da büyüdü. 131 milyon ilave insan fakirlik düzeyine geriledi. Koronavirüs salgını düşük ve orta gelirli 72 ülkenin de borç yükünü artırdı
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Achim Steiner, pandemi nedeniyle dünyada fakirliği daha da artacağı riskiyle karşı karşıya olduğumuzu açıkladı.
Achim Steiner, “gayret göstermeyince, krizin katlanarak büyüyeceği günden güne daha netlik kazanıyor” dedi. Bu arada BM Kalkınma Programından (UNDP) yapılan açıklamaya göre 87 milyar doları bu yıla ait, 2021 ile 2025 döneminini kapsayan 598 milyar dolarlık geri borç ödemeleri de tehlike altında.
Koronavirüs salgınının düşük ve orta gelirli 72 ülkenin borç yükünü artırdı
Konuyla ilgili basına konuşan UNDP Başkanı Achim Steiner G20 ülkelerinin borç erteleme programı için 72 ülkeden sadece 49’unun uygun olduğunu belirtti.
UNDP Başkanı, somutlar adımlar atılmaması halinde sağlık krizinin uzayacağını ve aşılara dirençli varyantlara bağlı risklerin de artacağını söyledi. Steiner, G20 grubundan borç ve geri ödeme uygulamalarını en yoksul ülkeleri de kapsayacak biçimde genişletmesini isteyerek, dünyanın en büyük 20 ekonomisini borç politikalarını yeniden değerlendirmeye çağırdı.
euronews’ da yer alan habere göre borç geri ödemelerinde en kötü felaket senaryosunda 1 milyar kişi 2030’a kadar aşırı yoksulluğa sürüklenebilir. Uzmanlar, bu kişilerden 250 milyonunun yoksulluğa itilmesinin doğrudan sebebinin salgınla mücadele için alınan kararlar olacağı görüşünde.
UNDP baş ekonomisti George Molina da 220 milyar dolarlık borç ödemesinin risk altında olduğu 19 ülkenin “ciddi şekilde zayıf” olarak tanımlandığını ifade etti. Molina, bazı orta gelirli ülkelerle küçük adaların da ne zengin devletlerin 16 trilyon dolarlık mali önlemlerine ne de borç yükünü hafifletme programlarına erişimi olduğunu sözlerine ekledi.