DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Gıda enflasyonu yüksek kalmaya devam edebilir!’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
‘Gıda enflasyonu yüksek kalmaya devam edebilir!’

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Ağustos ayı, yıllık %19,25, aylık %1,12 arttı; üretici fiyatları ise yüzde 45.52 olarak açıklandı. Bağımsız kurum ENAG (Enflasyon Araştırma grubu) Ağustos ayı için ölçtüğü enflasyon ise yüzde 4.06 çıktı. ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre ise (E-TÜFE) Ağustos 2021 dönemi (31.07.2021-31.08.2021) günlük fiyat değişimlerinden elde edilen artış aylık bazda %4,06 oldu.

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi ağustos ayı değerlendirmelerinde şu ifadeler kullanıldı:

”TUİK tarafından açıklanan Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme verileri ise enflasyonun gelecek enflasyonun artma eğilimini sürdürebileceğini göstermektedir. Bu yöndeki görüşümüzü destekleyen en önemli veri tarım sektörünün %2.3 büyüme ile %21.7 olan ikinci çeyrek büyümesinin altında kalmasıdır. Tarım sektörünün düşük büyüme-durgunluk performansı gıda enflasyonunun yüksek kalmaya devam edeceği tahminimizi güçlendirmektedir.”

‘Enflasyon yangını var’

Ekonomist Murat Sağman Para analiz köşesinde konuya ilişkin ‘Enflasyon yangını var’ başlığında değerlendirmelerde bulundu. Sağman, ”TUİK tüketici fiyatları ile yıllık enflasyonu yüzde 19.25, üretici fiyatları ile yüzde 45.52 olarak açıkladı. Üretici fiyatları ile enflasyon o kadar yüksek ki, bu fiyat artışları daha uzunca bir süre tüketici fiyatlarına yansıyacak, yanı bir süre daha enflasyonla yaşamaya devam edeceğiz.” dedi.

”Son beş yılın Ağustos ayında ortalamada %0.6 düşen gıda fiyatları geçen ay %3.2 gibi yüksek bir oranda yükseldi. Sebze-meyve fiyatları mevsimsel olarak Ağustos’ta ortalamada %5 civarında gerilerken geçen ay %10.1 arttı. 12-aylık gıda enflasyonu %24.9’dan %29’a çıkarak Nisan 2019’dan bu yana en yüksek değeri aldı. Mevsimsel eğilimin tersine artan gıda fiyatlarındaki bu artış, en yüksek ağustos ayı gıda enflasyonu oldu…

”ÜFE yıllık enflasyonunun yükselen emtia fiyatları ve TL’deki birikimli değer kaybı etkileriyle %45’in, TÜFE-ÜFE yıllık enflasyon farkının da 26 puanın üstüne çıkması, üretim maliyetlerindeki belirgin artışın enflasyonun üzerinde risklerin devam ettiğini gösteriyor.”

YORUM YAP