Rize’de çay, Giresun’da fındık, Manisa’da üzüm üreticisi ağlaya ağlaya bir hâl oldu, her akşam bir televizyon kanalına çıkıp “yandım Allah” diye bağırıyorlar.
Diyorlar ki; üretim maliyetleri dövize endeksli, zam üzerine zam geliyor, mazota, gübreye, tohuma, tarımsal malzemelere gelen zam zarar etmemize neden oluyor.
Sanki kendileri işlerin bu noktaya gelmesinden sorumlu değilmiş, sütten çıkmış ak kaşıkmış gibi suçu naçizane Devlet büyüklerine atmıyorlar mı, gel de çileden çıkma!
Sanki kendileri 20 yıldır kademe kademe ülkeyi bu noktaya taşıyanlara oy vermemişler de, mevcut iktidara ve daha sonrasında Cumhur İttifakı’na alkış tutmamışlar da, bunların siyasi ve sivil toplum oluşumlarında üye veya yönetici olmamışlar da, yaşanan olumsuz süreci görmezden gelmemişler de, tüm uyarılara kör, sağır olmamışlar da, şimdi televizyon mikrofonlarına ağlıyorlar.
Geçtiğimiz 5, 10, 15, 20 yıl öncesine dönüp şöyle bir baktığımızda mevcut iktidarın ve sonrasındaki Cumhur İttifakı’nın düzeni tepe taklak eden referandumu da dahil tüm genel ve belediye seçimlerinde oyları en çok kırsal kesimden, köylü ve çiftçilerden aldığı apaçık ortada.
Hadi o zaman geçmiş olsun, şimdi iki gözü iki çeşme ağlamanın kimseye bir faydası yok.
Bu arada Manisa’da AK Parti İl Başkanı Salih Hızlı’nın üzüm üreticisini az da olsa rahatlatan bir açıklaması oldu, özetle ona da yer vereyim;
“Üreticiler kuru üzümlerini bakanlığın açıkladığı taban fiyatın altına elden çıkarmasınlar. Kuru üzüm bedelleri en geç 10 gün içerisinde ödenecek. TMO son 3 yıldan beri kuru üzüm alımı gerçekleştiriyor, bunun üreticilerimiz için bir güvence ve gelir sigortası gibi değerlendirilmesi gerekir. Kuru üzümde üreticiler tüccarın insafına bırakılmamıştır. Geçtiğimiz yıl piyasa şartlarına göre belirlenen alım fiyatı bu yıl da piyasa gerçekleri dikkate alınarak belirlenmiş ve üretici için referans olacak alt fiyat ilan edilmiştir. Hali hazırda üreticilerimiz randevularını alarak TMO alım noktalarına ürünlerini teslim etmektedir. Üreticilerimizin tercihlerini TMO’dan yana kullanmaları memnuniyet vericidir. Randevusunu alan çiftçi sayısının bugün itibariyle 3 bin kişiyi, tonaj olarak da 22 bin tonu geçmiş olduğu bilgisi mevcuttur. Üreticilerimizin 11.00-11.50 TL/Kg fiyatlarla tüccarlara kuru üzüm satışı yaptıkları açıklamaları yapılmaktadır. Üreticilerimize çağrımız kesinlikle devletimizin belirlemiş olduğu taban fiyatın altında ürünlerini elden çıkarmamalarıdır.
TMO kendisine arz edilen çekirdeksiz kuru üzümün tamamını satın almak için gerekli olan her türlü hazırlığı yapmıştır. TMO alımında herhangi bir tonaj sınırlaması söz konusu değildir. Bu kapsamda; TMO alım nokta sayısı artırılmıştır. Haftanın 6 günü alım yapılmaktadır. 1 çuval için 500 gram alınan dara, bu yıl 300 grama düşürülmüştür. Ürün bedelleri rutin olarak en geç 21 gün içerisinde ödeneceği belirtilse de bu ödemeler 7-10 gün arasında yapılacaktır.
Ayrıca TMO alım noktalarında ürün teslim edecek üreticilere her türlü kolaylık sağlanacaktır.”