Ceza infaz kurumlarında büyük titizlikle takip edilen örgün ve yaygın eğitim faaliyetleri kapsamında son 3 yılda 10 bin 929 tutuklu ve hükümlü okuma yazma öğrenirken, 45 bin 178’inin ise eğitim öğretim hayatı devam ediyor.
Adalet Bakanlığınca yürütülen modern infaz sistemi kapsamındaki faaliyetlerle, hükümlü ve tutukluların yeniden hayata kazandırılmaları hedefleniyor. Ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular, 1. ve 2. kademe okuma yazma kurslarına, açık öğretim ortaokulu, açık öğretim lisesi, açık öğretim fakültesi, uzaktan eğitim, örgün eğitim, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine katılarak öğrenim görebiliyor.
45 BİN 178 HÜKÜMLÜ VE TUTUKLU EĞİTİM ÖĞRETİM PROGRAMINA KATILIYOR
Ceza infaz kurumlarında 45 bin 178 tutuklu ve hükümlü eğitim öğretim programlarına katılıyor. Ceza infaz kurumları bünyesinde en fazla tutuklu ve hükümlü öğrenci ise açık öğretim lisesinde bulunuyor. Açık öğretim lisesine 30 bin 668 tutuklu ve hükümlü devam ediyor. Ayrıca tutuklu ve hükümlüler uzaktan eğitim yoluyla da ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi de alabiliyor. Örgün eğitim kurumlarına devam eden tutuklu ve hükümlüler sınavlara da kamu görevlileri eşliğinde girebiliyor.
Yapılan çalışmalar kapsamında son üç yılda 10 bin 929 tutuklu ve hükümlü ceza infaz kurumlarında aldıkları eğitimle okuma yazma öğrenirken, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığıyla koordineli bir şekilde yapılan hafızlık eğitimi kapsamında da 24 tutuklu ve hükümlü hafız oldu. Son olarak Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki 2 hükümlü hafızlık belgesini aldı. Halen ceza infaz kurumlarındaki 135 tutuklu ve hükümlü hafızlık eğitimi alıyor.
HER YIL 1 MİLYONUN ÜZERİNDE KİTAP CEZA İNFAZ KURUMLARINDA OKUNUYOR
Ayrıca ceza infaz kurumlarında bulunan kütüphaneler ve halk kütüphanelerinden yararlanan hükümle ve tutuklular, her yıl 1 milyonun üzerinde kitapla buluşuyor. Ayrıca kurum desteğiyle hükümle ve tutukluların eğitim-öğretim hayatına devam etmesi sağlanırken, sosyo-psikolojik çalışmalarla da kişisel gelişimlerine destek olunuyor. Hükümlü ve tutukluların büyük ilgi gösterdiği kurumlardaki kütüphanelerde bugün itibarıyla 1 milyonun üzerinde kitap bulunuyor. Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile arasında imzalanan protokolle büyük ceza infaz kurumları yerleşkelerinde müstakil kütüphane kurularak hem hükümlü ve tutukluların hem de personel ve ailelerinin bu kütüphanelerden yararlanması hedefleniyor.
Adalet Bakanlığı verilerine göre hükümle ve tutuklular 2019 yılında 1 milyon 102 bin, pandemi şartlarının etkili olduğu 2020 yılı içinde 911 bin, 2021 yılında ise bugüne kadar 999 bin 782 kitabı kurum kütüphanelerden ödünç aldı. Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığıyla 2019’da imzalanan iş birliği protokolüyle il ve ilçelerdeki halk kütüphanelerinden faydalanan tutuklu ve hükümlüler buradan da 314 bin 878 kitabı ödünç alındı.