Kazakistan’ ın Jambıl (Cambul) bölgesi, Korday audanı (ilçesi), Kızıltaş köyü yakınlarında henüz bilimadamlarının üzerinde çalışmadığı, yeni kaya resimlerine bulundu.
Kayalarda birçok resim var, bazılarına at, dağ keçisi figürü işlenmiş.
Resimlerin tarihine ilişkin net bilgi ancak araştırmacıların bölgeyi mercek altına almasıyla netleşecek; fakat resimlerin bulunduğu alanda Kurgan benzeri taş yığıntıları da var, bunların bir an önce ele alınıp incelenmesi gerekiyor.
Korday audanı (ilçe)
Kaya resimlerinin bulunduğu bölge Korday audanı (ilçe) adıyla biliniyor. Eski ismi Georgievka. Bu bölge tarihte de ticaret yolu üzerindeydi. Kordaу, Kırgızistan Cumhuriyeti ile Kazakistan sınır bölgesinde bir ilçe merkezi. Korday üzerinden Almatı-Bişkek, Almatı-Taraz-Şımkent devlet karayolu geçiyor; Chu Nehri kanalı boyunca uzanıyor. Buradan, Kırgız başkenti Bişkek doğrudan karayolu üzerinde sadece 25 kilometre uzaklıkta. Kordai ile Almatı arasındaki mesafe 245 km ve Taraz’a olan mesafe 340 kilometre.
1995 yılına kadar Kordai olarak adlandırılan Georgievka köyü, 1892’de Rus İmparatorluğu’nun orta bölgelerinden köylü aileleri tarafından kuruldu. Kulübeler, göçmen arabalarının geldiği yol boyunca inşa edildi. Daha sonra Traktovaya olarak adlandırıldı ve çok uzun bir süre tek köy olarak kaldı.
Bugün, Almatı, Taraz ve Karagandı’dan gelen yolların uzandığı ve iki devletin sınırındaki kontrol noktasının bulunduğu bir yer.
Kazakistan Türk Dünyasının Derin Köklerine Sahip
Kazakistan Coğrafyası Türk Dünyasının kadim geçmişinin kökenlerini barındırıyor. Yeni araştırmalar bu kültürün yeni izlerine ulaştı. 2023 yılının son aylarında Avrasya Milli Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün kazı çalışmaları neticesinde Kazakistan’ın doğusunda 3 bin 800 yıllık tarihe sahip altıgen şeklinde bir kurgan keşfedildi.
Doğu Kazakistan’ın Abay ilçesine bağlı Toktamış Batyr köyü yakınlarındaki Kırküngir Anıtı’nda Erken Tunç Çağı’ndan Göktürk Dönemi’ne kadar uzanan birçok anıt mevcut.