DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İzmir Ekonomisinin Nabzı Torbalı’da Atacak

Yayınlanma Tarihi : Google News
İzmir Ekonomisinin Nabzı Torbalı’da Atacak

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, İlçe olmasına karşın ihracat rakamları ile 64 ilin önüne geçtiklerini açıkladı. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşundan 7’sine ve Ege’nin en büyük 100 firmasından 12’sine ev sahipliği yapan Torbalı’nın, yüzde 99 vergi tahsilat oranı ile Türkiye 1.’si olurken iller bazında ise 5. sıraya yerleştiğini kaydeden Olgun, İzmir Ekonomisinin nabzının Torbalı’da attığını kaydetti.

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, İzmir-Ege Platformu üyesi gazeteci ve yazarları ile bir araya geldi. Torbalı ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Olgun, ilçe ekonomisi ile ilgili çarpıcı rakamlar açıkladı. Torbalı Ticaret Odası’nın binasında gerçekleşen medya buluşmasında pek çok yönden En’lerin ilçesi Torbalı’da lokomotif kurumlarından birisi olarak öne çıkan Torbalı Ticaret Odası’nın Başkanı Abdulvahap Olgun, 9 yıldır görevini başarıyla sürdürüyor. İlçenin sorunlarına duyarlı bir kişilik olarak gençlik yıllarından beri çözüm odaklı faaliyetler yürüten Başkan Olgun, odaya kayıtlı yaklaşık 3000 üye başta olmak üzere kent içi ziyaretlerini de aksatmıyor.

GAZETECİ BAŞKAN ABDULVAHAP OLGUN

Ticaret Odası Başkanlığı’nın yanı sıra karton imalat işiyle de uğraşan Başkan Olgun’un asıl mesleği ise gazetecilik. Kendi ifadesiyle 17 yaşındayken lise yıllarında gazetecilik mesleğine tutku boyutunda ilgi duyan Başkan Olgun, ilk gençlik yıllarından itibaren tutkusunu yitirmeden devam ettirdiği bu mesleğe iten en önemli unsurun “ilçenin sorunlarıyla ilgili ve dertli olması” olarak tanımladı.
İzmir-Ege Platformu üyeleriyle toplantısında “Değerli meslektaşlarım hepiniz hoş geldiniz” diyerek sözlerine başlayan Olgun, muhabirlik, ulusal basın ilçe temsilciliği ve matbaası da dahil gazete sahipliği yaparak gazetecilik mesleğinin her aşamasında bulunduğunu hatırlattı. Abdulvahap Olgun, gazetecilik faaliyetlerinin maddi ve manevi ağırlığını genç yaşta yüklenmiş ve bütün zorluklarını yaşamış birisi olarak yaptığı değerlendirmesinde, “Gazetecilik faaliyetlerimde harcadığım emeği, zamanı ve parayı ticaretin başka alanlarında kullansaydım Torbalı’nın sayılı iş insanları arasında olurdum” dedi.

Yerelde Büyük Torbalı Gazetesi’ni 20 yıl boyunca çıkardığı, bölgesel ve ulusal basında Yeni Asır ve Sabah gurubunda temsilcilik yaptığı dönemleriyle ilgili samimi paylaşımlar yaptı. Olgun, tutkulu bir şeklide gazetecilik mesleğine başlayıp ticaretle ve Ticaret Odası Başkanlığı ile devam eden iş hayatındaki başarılı süreci, “O dönemde ilçenin sorunlarıyla çok ilgileniyordum, çok dertleniyordum. Yaptığım haberlerle, attığımız manşetlerle sorunların çözülmesinde de katkı koyuyordum. İnsanlarımız bu yüzden bu tarz görevlere de bizi yakıştırdılar. Bazı şeyler parayla ölçülmüyor. Elde ettiğim pek çok şeyi yine gazetecilik mesleğimin sayesinde elde ettiğimi düşünüyorum” ifadeleriyle özetledi.

İZMİR EKONOMİSİNİN NABZI TORBALI’DA ATIYOR

Öncelikle 3.5 milyon TL’lik bir yatırımla odaya yeni bir bina kazandırdıklarını dile getiren Abdulvahap Olgun, açılışını TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na yaptırmayı planladıkları Ticaret Odası yeni binasıyla ilgili “Çok iddialı bir şey söylüyorum. İzmir’deki odalarda böyle bir salon yok. Ve nitekim bu salonun açılışına TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu gelecek. İzmir’in ekonomi zirvesi de Torbalı’da toplanacak” şeklinde sözlerine devam etti.
Abdulvahap Olgun, “Yeni binamızda 400 kişilik çok amaçlı bir salonumuz mevcut. İlçemizdeki önemli faaliyetlere tahsis ediyoruz. Konserden bireysel etkinliklere, okul etkinliklerine, bankacılık toplantılarına kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptık. Odamızın faaliyetlerini de burada yapıyoruz. Hakikaten çok konforlu bir oda binamız oldu. İzmir ekonomisinin nabzı burada atsın. İzmir ekonomi toplantıları Torbalı’da yapılsın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İZMİR, TORBALI’SIZ BUGÜNKÜ İZMİR OLAMAZDI

Ödediği vergi itibariyle de Torbalı’nın ekonomik potansiyeli itibariyle de İzmir’in asıl sanayisinin ve ekonomisinin can damarı Torbalı’dır şeklinde konuşan Olgun, “İzmir için ekonomik manada şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Torbalı olmasa İzmir bir Eskişehir olur, bir Uşak olur, bir Aydın olur. Ama asla bugünkü İzmir olamaz. İzmir elde ettiği ekonomik potansiyeli Torbalı’ya borçludur” dedi.

1101 SANAYİ KURULUŞUNA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

2 Organize Sanayi Bölgesi, 60 farklı sektörde 1101 sanayi kuruluşu, 2800 ticarethanesi ile uluslararası markaları ve 5000 yıllık tarihi olan Metropolis Antik Kenti başta olmak üzere daha pek çok yönüyle cazibe merkezi olmayı hak ettiğini dile getiren Abdulvahap Olgun sözlerine şöyle devam etti:
“Yüzde 99 vergi tahsilat oranı ile Türkiye 1.’si olan Torbalı, iller bazında toplam ödenen vergi tutar kıyaslamasında ise 5. sıraya yerleşti.

İlçe olmasına karşın ihracat rakamları ile 64 ilin önüne geçen Torbalı, Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşundan 7’sine ve Ege’nin en büyük 100 firmasından 12’sine ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşıyor.
Sanayi başta olmak üzere pek çok konuda zirveleri zorlayan Torbalı, önemli bir tarım kenti olma özelliğine de sahip. 3 mevsim ürün hasadının yapılabildiği ilçede 313 bin dönüm ekilebilir tarım arazisi bulunuyor.

Türkiye’de öncelikli olarak kışlık sebze yetiştiren Torbalı artık kurutulmuş domateste bir marka oldu. Ege Bölgesi’nin sebze ihtiyacının yüzde 70’ini üreten ilçede bezelyesinden, pırasasına, karnabaharına kadar bu ürünler ilk olarak Torbalı’da yetişiyor. İzmir ve İstanbul hallerine ilk olarak Torbalı ürünleri ulaşıyor.

Tarım değerlerini tescil ettirmek üzere coğrafi işaret süreci de başlatıldı. Kuru Domates ve Aslanlar Biberi ile ilgili onay süreci tamamlanmak üzere iken Bardacık İnciri için çalışmalar devam ediyor.
Ayrıca Ticaret Odası’nın girişimleriyle Torbalı Zeytin Kolonyası da marka haline geldi.”

METROPOLİS İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SONUÇ VERDİ

Metropolis Antik Kenti’nin de Torbalı’nın aslında bir cazibesi olduğuna dikkat çeken Abdulvahap Olgun, bu tarihi değeri tanıtmak için oda olarak bir misyon üstlendiklerini de kaydetti. Olgun, ören yeri olması için yürüttükleri çalışmalar sayesinde şu anda Metropolis Kenti’nin yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldığını da aktardı.
Abdulvahap Olgun, ilçedeki Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili ise şu detayları paylaştı: “İki tane organize sanayi bölgemiz var ama bizim asıl sanayi kuruluşlarımız organize dışı alanlarda yer alıyor. Organize sanayi bölgelerimizle ilgili çalışmalarımız da iyi durumda. Hatta Pancar Organize Sanayi Bölgesi bitti. 600 dönümlük bir genişleme sahası daha yaptık. Karabağlar’daki mobilya atölyelerini milletvekilimiz Atilla Kaya’nın desteğiyle ve Sayın Mahmu Özgener’in desteğiyle buraya taşmayı planlıyoruz.”
“Tarım, turizm ve sanayi” başlıkları altında bünyesinde barındırdığı değerleriyle ve farklı özellikleriyle Torbalı, sadece sloganda değil gerçekte “cazip kent” olmayı fazlasıyla hak ediyor…

TORBALI NEDEN “CAZİP KENT” OLDU…

Abdulvahap Olgun, “Torbalı neden cazip, neden bu kadar gelişti, neden bu kadar büyüdü?” sorusunun cevabıyla ilgili değerlendirmesinde, “Bunun ana sebepleri var. Sebeplerden bir tanesi biz Alsancak Limanı’na 40 kilometre uzaktayız. Hava Limanı’na 25 kilometre uzaklıktayız. Türkiye’nin demiryolu buradan geçiyor. Şuradan görmüş olduğumuz otoyol burnumuzun dibinden geçiyor. Otoban bağlantımız var. Liman bağlantımız var. Havayolu var. Tren yolu taşımacılığız var. Şimdi tabi Türkiye’nin ilk tren yolu Torbalı-İzmir. Şimdi o tren yolunun üzerinde İZBAN var. Bunların hepsi Torbalı’ya bir cazibe katıyor. O yüzden Ticaret Odası olarak sloganımız ‘Cazip kent Torbalı’ olarak belirledik. Bu sloganla yola çıktık. Böyle bir cazibe nüfus artışını da beraberinde getiriyor. Bundan 20 yıl önce hatırladığım Torbalı’nın nüfusu 32 bin idi. Çocukluğumda 23 bin diye hatırlıyorum. Son 6 yılda nüfusumuz yüzde 22 arttı. 2016 yılından bugüne baktığımızda nüfus artış hızı Türkiye’nin üzerinde. Güncel nüfusumuz 200 bini geçti” diye konuştu.

KAPLAN: İZMİR MEDYA PLATFORMU EGELİ GAZETECİLERİ BİR ARAYA GETİRDİ

Toplantının en başında söz alan İzmir-Ege Platformu Başkanı Ahmet Kaplan, Türkiye’de bölgesel nitelikte kendine özgü çok farklı model yapılanma olduğunu vurguladı. Farklı fikir, görüş ve düşünceden basın temsilcisi arkadaşlarla İzmir-Ege Platformu çatısı altında ayrışmayı değil birlikteliği savunan anlayışla bir arada olmaktan çok mutlu olduklarını dile getiren Kaplan, “İzmir Medya Platformu olarak İzmir’den başladığımız yolculuğumuza tüm Ege illerini de dahil ettik. İzmir Medya Platformu artık İzmir Ege Medya Platformu olarak bölgesel bir nitelik kazanarak yoluna devam edecek. Ege bölgesinin en büyük mesleki gazeteciler networkunu oluşturduk. Gurubumuzda Afyon’dan Balıkesir’e, Uşak’a, Denizli’ye, Muğla, Aydın, Manisa’ya kadar bütün Ege Bölgesi’nden gazeteci arkadaşlarımız var. 100’ü aşkın gazeteci ile bölgesel network oluşturan model bir oluşumuz. Tüm Ege’den gazeteci meslektaşlarımız aramıza katılmaya devam ediyor.

Aramızda çok farklı görüşten, düşünceden, fikirden arkadaşlarımız var. İzmir’in bütün renkleri var. Herkes birbirini görüşüne, fikrine yaşam tarzına saygıyla hareket ediyor. Böyle bir anlayışa sadece İzmir’in değil, bütün Türkiye’nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyim. Bizim ülke olarak da ayrışmaya değil, her zaman birlikteliğe ve beraberliğe ihtiyacımız var” dedi.

Bugüne kadar 100’ü aşkın buluşma gerçekleştirdiklerini kaydeden Kaplan, “Siyasilerle, sivil toplum örgütleriyle, iş dünyasıyla, sektörlerin ve siyasetin nabzını tutuyoruz. Gazetecileri sahada haber kaynaklarıyla bir araya getiriyoruz. Bu vesileyle haber kaynakları gazetecileri tanıyor. Gazeteciler de haber kaynaklarını yakından tanımış oluyor. Sayın başkan da bizim meslektaşımız. Ve bizi çok iyi anladığını düşünüyorum. Misafirperverlikleri için aynı zamanda meslektaşımız olan Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum.”

YORUM YAP