Manisa’da taşınmaz kültür varlıkları için mücadele sürüyor. Uzun yıllar Manisa ve çevresine sağlık hizmeti veren, Şehir Hastanesinin hizmete başlamasıyla kapatılan, hâlen atıl ve harap durumda bulunan Manisa Devlet Hastanesinin kültür varlığı olarak tescili için süreç başlatıldı.
Bu konuda başvuru yapan hemşehrimiz Emekli Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun’la konuştuk.
Osman Özbaş: Yapının geçmişinden kısaca söz eder misiniz?
Ali Suat Ertosun: Yapımına 1935 yılında başlanan Devlet Hastanesi, 1938 yılında tamamlanmış ve aynı yıl hizmete girmiştir. Çevre il ve ilçelerden gelecek hastalar için ulaşım kolaylığı sağlanması bakımından hastanenin yeri özel olarak istasyona yakın olarak seçilmiştir. Hastane, sonradan Başbakanlık da yapan Cumhuriyetimizin unutulmaz Sağlık Bakanlarından Dr. Refik Saydam’ın bakanlığı, Murat Germen ve Dr. Lütfi Kırdar’ın valilikleri zamanında, Devletimizin ve İl Özel İdaresinin kıt olanakları kullanılarak yaptırılmıştır.
Bugün atıl durumda bulunan ve kaderine terk edilen Manisa Devlet Hastanesinin kültür varlığı olarak tescili için kız kardeşim Süheyla Ertosun, uzun yıllar ilimize Sağlık Müdürü olarak hizmet veren Dr. Ali İsmet Nardal ve Manisa sevdalısı dostumuz Hasan Kabadağ’la birlikte İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurduk.
Özbaş: Binanın mimari özellikleri var mı?
Ertosun: Bina, mimari plan özelliği olarak; hasta hareketliliğinde ve sedye taşımacılığında emniyet için köşe ve kapı boşluklarının oval olarak yapılması, merdiven ahşap küpeşteleri, dökme mozaik yer döşemeleri, kapı ve pencere doğrama ve ölçüleri, hastane girişindeki oval kapı ve mermer basamakları ile bahçe tanzimi gibi birçok mimari ögesiyle önem taşımaktadır. Erken Cumhuriyet Dönemi özelliklerini bünyesinde barındıran, Manisalıların acı ve tatlı anılarının bulunduğu bu yapının, kültür varlığı olarak yaşatılması gerekmektedir.
Özbaş: Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?
Ertosun: Başvurumuz üzerine hazırladığımız dosyayı inceleyen ve mahalline gelerek keşif yapan İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Eski Devlet Hastanesinin kültür varlığı olarak tescili için gerekli kriterlerini taşıdığını tespit etmiş, buna esas işlemleri yapmak, bilgi ve belgeleri hazırlamak üzere Kurum Müdürlüğünü görevlendirmiş; ayrıca taşınmazda kurul izni alınmadan herhangi bir inşai ve fiziki müdahalede bulunulmamasına karar vermiştir. Hazırlanacak dosyanın kurula sunulmasından sonra tescil için gerekli prosedür işletilecektir. Bina, tescil kararından sonra restore edilecek ve kentimizin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Bu konuda yetkili ve görevlilerin destekleri çok önemlidir.
TESCİL KARARI VERİLMEZSE İTİRAZ EDECEK VEYA DAVA AÇACAĞIZ
Özbaş: Tescil kararı verilmezse ne yapılabilir?
Ertosun: Biz tescil kararı verileceğini düşünüyoruz. Şehzadeler Kenti olarak anılan Manisa’mızda maalesef tarihi eserlerimiz arzuladığımız şekilde korun(a)mamıştır. Özellikle Cumhuriyet dönemi eserleri yok denecek kadar azdır. Bu konuda beklentimiz, ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüş bildirecekleri yönündedir. Tescil kararı verilmezse, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kuruluna itiraz edecek veya mahkemeye başvuracağız. Bu aşamada Kurul üyelerine, Kurulda Manisa Büyükşehir Belediyesini temsil eden ve Devlet Hastanesi ile ilgili yazısı bulunan Mimar Azmi Açıkdil ve Şehzadeler Belediyesini temsil eden Sanat Tarihçisi Jale Karaoğlanlar’a teşekkür ediyoruz.
MORİS ŞİNASİ HASTANESİ İÇİN DE BAŞVURUMUZ VAR
Özbaş: Moris Şinasi Hastanesi hakkında başvurunuz var mı?
Ertosun: Moris Şinasi Hastanesi ile ilgili başvurumuz da var. Sonucunu bekliyoruz. Biliyorsunuz hemşehrimiz Moris Şinasi’nin herkes tarafından bilinen, doğduğu ve büyüdüğü toprakları unutmayan, vefa duygusunun önemini anlatan çok güzel bir hikayesi var. Gelen bir geliri de vardı. Kesildiği, gönderilmediği söyleniyor. Biz bu yapının, halkımız ile Yahudi toplumu arasında bir köprü oluşturacağı kanısını taşıyoruz. Başvurumuz kabul edilmezse, gerekli yasal girişimlerde bulunacağız. Ayrıca kamuoyu oluşturmak için çeşitli kampanyalar yapmayı ve sosyal medya olanaklarından yararlanmayı planlıyoruz.
MANİSA ÇEVRE DERNEĞİ İÇİN HERKESİN KATKILARINI BEKLİYORUZ
Özbaş: Sizin Başkanı olduğunuz Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği de bu konularda çalışıyor değil mi?
Ertosun: Derneğimiz bu yılın Mart ayında kuruldu. Bu ay ilk genel kurulunu yaptı. Yönetim Kurulumuz beni başkan seçti. Manisa il genelinde kültür ve tabiat varlıkları ile çevreyi korumak, güzelleştirmek, yaşatmak; tarım topraklarını, ormanları ve meraları korumak; toplumun çevre duyarlığını artırmak; hava, toprak, su ve gürültü kirliliği ile mücadele etmek; özetle sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre için dernek kurduk. Çevre duyarlığı olan herkesi Derneğimize katkı vermeye çağırıyoruz.
Özbaş: Başarılar dilerim. İleride bu konularda geniş bir söyleşi yapmak için sizden söz alanilir miyim.
Ertosun: Tabii, çok sevinirim. Teşekkür ederim.