Manisa’nın en köklü ve eski lisesi olan Manisa Lisesinde Türk Dili ve Edebiyatı zümresinin organizasyonuyla “Kültür, Sanat ve Edebiyat” etkinlikleri başladı.
Bu etkinliklerin ilki Celal Bayar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ayşe İLKER’in “Düşünmek, Okumak ve Yazmak” konulu söyleşisi ile 14 Mart 2023 tarihinde okulun A Blok Konferans salonunda gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Mustafa Oral; bilimin, kültür, sanat ve edebiyatın öneminden, Manisa Lisesinin tarihi misyonundan bahsetti.
Daha sonra kısa biyografisi okunan Prof. Dr. Ayşe İLKER konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edildi.
Prof. Dr. Ayşe İLKER konferans salonunda bulunan öğretmen ve öğrencilere hitaben gerçekleştirdiği konuşmasında kısaca şu hususlar üzerinde durdu:
“Türklerin edebiyatla hiç alakası olmamış diyemeyiz. Özellikle Türk İslam devletleri birer yazı ve edebiyat medeniyetleridir. Toprağın nasıl suya ihtiyacı varsa bir bitkiyi yetiştirmesi için; zekanın, beynin, ruhun da kitaba ve okumaya ihtiyacı vardır. Beynimizin suyu okumaktır. (Oscar Wilde kitabındaki gibi düşünmek yalnızca hayvanların uykusunu getirir. Mutlu Prens kitabı)
Her canlıda bilgi yükü vardır. İnsanlar ise bu bilgiyi tartışabilir ve düşünebilir. Bu evrende iz bırakmak ve kendimizi geliştirmek için okumaya daha fazla yer vermeliyiz. Tıpkı Aziz Sancar’ın dediği gibi “Okuyun, mutlaka okuyun. Eğitim her şeyin önünde geliyor.”
Okumayla birlikte hâsıl olan zihinsel işlevleri sıralayacak olursak;
İdrak; Anlama yeteneği, anlayış, akıl erdirme.
Muhakeme; Birbirine karşı olan iki tarafı dinleyerek bir yargıya varmak.
Mukayese; Karşılaştırma
Okuyan insandaki özellikler; merakı artar, her zaman yapacak bir işi olduğu için dedikodu bilmez, başkaları hakkında yargı dağıtmaz, öfkelenmez, nefret etmez, ayrıştırmaz, çözüm yolu arar. Okuyan bir insan meyveli bir ağaca benzer.
Okumak kadar yazma alışkanlığı da insan edilmelidir.
Ayşe İlker; Yazdığınız sürece kendinizi anlar ve tanırsınız.
Yazmak zihinsel bir disiplin ve emek ister. Daha iyi bir yazı ve daha iyi duyguyu aktarmak için yazı yazarken dış faktörlere dikkat etmeliyiz. Yazdığımız şey bir kitapsa bitirmek gibi bir acelede bulunmamalıyız. Birçok kez yazdığımız yazıyı gözden geçirmeli ve fikrine güvendiğimiz insanlara okutturmalıyız.
Genç yazarlarımızın arkasında durmalıyız, biz gençlere güvenmezsek her şeyimiz biter. Siz gençler bizim umudumuzsunuz. ”
Prof. Dr. Ayşe İlker konuşmasını bitirdikten sonra öğretmen ve öğrencilerden gelen soruları cevaplandırdı.
Program okul müdürü M. Ziya ÇİÇEK Bey’in kapanış konuşması, Prof. Dr. Ayşe İLKER’e plaket ve çiçek takdimi ile hatıra fotoğrafı çekimiyle bitti.
Öğrencilerin ve öğretmenlerin yoğun ilgisiyle karşılanan programda kurum müdürü M. Ziya ÇİÇEK Bey; Kültür, Sanat ve Edebiyat programlarının Manisa Lisesinde düzenli bir şekilde devam edeceğini ve gelenekselleşeceğini ifade etti. Ayrıca misafir öğretim üyesine çiçek takdimini Ayşe İLKER Hocanın öğrencileri olan Manisa Lisesinin Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Didem KAVUT ve M. Tevfik TÜRKÜM’ün takdim etmesini istedi. Duygu dolu anların yaşandığı programın sonunda Ayşe İLKER Hoca kitaplarını imzaladı.
Prof. Dr. Ayşe İLKER’in Biyografisi:
Akademisyen, hikâyeci, denemeci, Türkolog Prof. Dr. Ayşe İlker Manisa’nın Gördes ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1982’de mezun oldu. Gazi Üniversitesi’nde “Ersarı Türkmenleri Uludepe Ağzı” başlıklı teziyle yüksek lisansını 1984’te, “Batı Grubu Türk Yazı Dillerinde Fiil” başlıklı teziyle doktorasını 1992’de tamamladı. Ankara ve İzmir Polis Koleji’nde öğretmen, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde araştırma görevlisi, Gazi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1995’den beri Manisa Celâl Bayar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olan Ayşe İlker 2009’da profesör oldu. Evli ve üç çocuk annesidir.
Hocamızın; Elfaz-ı Türkî Farsî, Batı Grubu Türk Yazı Dillerinde Fiil ve 2018 yılında Elginkan Vakfı Türk Kültürüne Hizmet ödülünü aldığı Manisa Ağızları adlı bilimsel kitapları; Eflatun Hüzünler, Bir Başka Sevda, Def ve Mendil, adlı hikâye kitapları; “Söyleşiden Denemeye Bir Yol Gider” adlı deneme kitabı ve “Kalem Anne Derse” adlı günlük kitabı vardır.