DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Türkiye’ nin Beyin göçü Düzensiz Göçten Farklı!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Türkiye’ nin Beyin göçü Düzensiz Göçten Farklı!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı raporlara göre 2021 yılında Türkiye’den diğer ülkelere 287 bin 651 kişi göç etti.

TÜİK ‘in 6 Nisan 2023’te 2021 yılına ilişkin yayımladığı verilere göre Türkiye’den yurt dışına 287 bin 651 kişi göç etmiş bulunuyor. Veriler, bir önceki yıla göre göç eden kişi sayısında yüzde 31,6 azalma olduğunu gösteriyor ancak vatandaşlık ülkesine göre Türkiye’den giden göçe bakıldığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı 2020 yılına göre 25.793 kişi fazla. Bu da yüzde 33’lük bir artış oranına tekabül etmekte.

Uyruklarına Göre Göç Rakamlarında Düzensiz Göçmenler Ağırlıkta

2022 yılında Türkiye’den yurt dışına göç eden kişi sayısı bir önceki yıla göre %62,3 artarak 466 bin 914 oldu. Göç eden nüfusun %55,7’sini erkekler, %44,3’ünü ise kadınlar oluşturdu. Türkiye’den yurt dışına giden nüfusun 139 bin 531’ini Türk vatandaşları, 327 bin 383’ünü ise yabancı uyruklular oluşturdu.

Yurt dışından Türkiye’ye göç edenlerin sayısı ise 2022 yılında, bir önceki yıla göre %33,2 azalarak 494 bin 52 kişi oldu. Göç eden nüfusun %52,9’unu erkekler, %47,1’ini ise kadınlar oluşturdu. Yurt dışından gelen nüfusun 94 bin 409’unu Türk vatandaşları, 399 bin 643’ünü ise yabancı uyruklular oluşturdu.

Göç edenlerin 139,531’i Türk vatandaşı, 327,383’ü ise yabancı uyruklu kişilerden meydana geliyor. En fazla göç eden yaş grubu ise %15,8 ile 25-29 yaş grubu.

2022 yılında göç edenlerin büyük bir kısmı İstanbul’dan (%39,5), ardından Ankara (%9,8) ve Antalya (%6,7) gibi şehirlerden gerçekleşti​ .

TÜİK’in açıkladığı verilere bakıldığında yurt dışına en fazla göç edenlerin 20-29 yaş aralığında olduğu görülüyor.

Türk vatandaşlarının göçlerinde Türkiye’deki ekonomik belirsizlikler ve daha iyi yaşam standartları arayışı etkili oluyor.

Nitekim büyük şehirlerden göçün nispeten yüksek olmasının sebebi genellikle daha fazla eğitim ve iş olanaklarına sahip olup, yurt dışı fırsatlarına daha açık olmalarından kaynaklanıyor.

Nitelikli İşgücü Göçü Önemli!

Son yıllarda hızlanan Türk vatandaşı olup daha fazla eğitim ve iş olanaklarına kavuşmak için yurt dışına çıkanlar ile Türkiye’yi bir geçiş güzergahı olarak kullanan Suriye ya da Irak gibi ülkelerindeki savaşlardan ve sıkıntılardan kaçanlar arasında istatistiki veriler incelenmeye muhtaç görünüyor.

Nitekim Uluslararası Göç Örgütü verilerine göre, Türkiye’nin en çok göç eden meslek gruplarının başında mimarlar, mühendisler, akademisyenler ve sağlık çalışanları yer almaktadır; en fazla göç verdiği ülkeler sırayla Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve ABD’dir.

Buna göre Türk Uyruklulardan göç nedeni; Suriye ya da Irak gibi ülkelerindeki savaşlardan ve sıkıntılardan kaçanların, Türkiye’yi Avrupa’ya giden bir rota olarak kullanan yüzbinlerce düzensiz göçmenin durumundan farklı.

Dünya gazetesinden Özlem Ermiş Beyhan’ın özel haberinde Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ufuk Akçiğit’in, Türkiye’den akademik beyin göçünün fotoğrafını çeken bir araştırmasına yer verildi.

Türkiye’den giden 12 bin akademisyenin bugün yurtdışında bilim ürettiğini belirten Prof. Akçiğit’in araştırması, en verimli akademisyenlerin yurtdışına gittiğini, geri dönenlerin veriminin ise yüzde 10 düştüğünü ortaya koydu.

Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği’nin ‘Türkiye Gençlik Araştırması 2021’e göre, 18-25 yaş arası gençlerin yüzde 82,9’u “Türkiye’de gelir dağılımının dengesiz olduğunu, eşit olmadığını” belirtiyor.

Türkiye’de işsizliğin çok yüksek olduğunu söyleyen gençler bunun birinci nedeni olarak “liyakat” eksikliğini görüyor.

2023 yılı için ise, TÜİK tarafından henüz yayımlanmış spesifik bir sayı bulunmamakla birlikte, göç trendinin artarak devam ettiği belirtiliyor.

YORUM YAP

Yüksel Oyan 9 Temmuz 2024 / 17:42 Yanıtla

Nice fedakarlıkla yetişen evlatlarımızın başka diyarlara göçü üzücü bir durum. Genç beyinlerimizin beklentilerinin karşılanabildiği tedbirlerin alınması dilek ve temennisiyle…