Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Yaygın Medya Meclisi’nde gazeteciliğin geleceğinin tartışıldığı ve 20’ye yakın meclis üyesinin katıldığı videokonsferans serisinde bu defa gazeteciler ve medya kuruluşlarının yaşadığı finansal zorluklar ele alındı.
‘Sosyal medya manüplasyon, propaganda aracına dönüştü’
Toplantıyı da yöneten KGK Yaygın Medya Meclisi Başkanı Salih Zeki Sarıdanişment’in ‘Türkiye’de Gazeteciliğin Geleceği’ başlıklı raporunun ele alındığı videokonferansta Sarıdanişment sosyal medyanın manüplasyon, propaganda ve tanıtım aracına dönüştüğünü belirterek digital iletişim çağında da iyi gazeteciliğe ihtiyacın süreceğini, bu nedenle de ülkemizdeki gazetecilerin ve medya kuruluşlarının yaşatılarak standartlarının yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.
Raporda, “Kamu adına profesyonel olarak gazetecilik faaliyeti sürdürülmezse; güvenilir gazeteci ve
kurumlar yaşatılamazsa, iletişim evreni manüplasyonlara, propagandaya ve yanıltıcı tanıtım
içeriklerine teslim oluyor.
‘Gazetecilik, ancak özgürlüğünü kısıtlamayacak bir gelir modeliyle yaşatılabilir
Diğer taraftan gazetecilerin sahada çalışabilmeleri için de yeni bir ekosisteme ihtiyaç var. Reklam ve gazete satışı ile elde edilen gelirler artık gazetecilik faaliyetlerini sürdürmek için yeterli değil. Digital platformlar telif haklarına riayet etmeden gazetecilerin ürettikleri içerikleri kullanıp gelire dönüştürebiliyorlar ancak gazeteciliği desteklemiyorlar” ifadelerine yer verildi.
KGK’nın gazeteciliğin sivil toplum içindeki vazgeçilmez fonksiyonunun tam ve doğru olarak icra edilebilmesi ve bunu icra eden meslektaşlarımızın ve çalıştıkların kurumların yaşatılıp güçlendirilebilmesi için bir insiyatif
geliştirmeyi hedeflediği belirtilen roparda “Bu istikamette problemlerin ve ihtiyaçların doğru tespiti ve çözüm
yollarının geliştirilmesi amacıyla kurulacak çalışma gruplarının yazacağı raporlar kamuoyu ile paylaşılarak
toplumsal konsensüs sağlandıktan sonra gerekli yasal düzenlemelerin ve uygulanmasının takipçisi olunacaktır” ifadesi kullanıldı.
‘KGK bağımsız gazeteciliğin desteklenmesi ve mesleki standartların yükseltilmesi için yoğun bir çalışma yürütecek’
KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim de medya kurumlarının pandemi sürecinde yaşadığı zorluklara değinerek kurumların yaşatılması, bağımsız gazeteciliğin desteklenmesi ve mesleki standartların yükseltilmesi için KGK’nın yoğun bir çalışma yürüteceğini söyledi.
KGK Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Aydemir, gazetecilik işinin ülkemizin halihazırdaki siyasal ikliminde son derece zorlaştığını belirterek, muhalif görüş beyan eden ve haber yapan gazetecilerin önünün kapatıldığını ifade etti. Gazetecilerin devlete ve hükümete bağımlı olmadan mesleklerini icra etmelerinin şart olduğunu, aksi halde hükümetin propaganda aracına dönüşeceğini sözlerine ekledi.
KGK Mali Başkanı Adnan Yüce de yerel radyoların yaşadığı finansal problemlerin çözülmesinde Halkbank’ın verdiği desteği anlatarak yerel medya kuruluşlarının birlikte kurabileceği bir reklam ve ürün pazarlama sisteminin yeni bir gelir kaynağı oluşturabileceğini ifade etti.
‘Gazetecilik bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişim sebebiyle şekil ve form değiştirerek varlığını sürdürecek’
KGK Yaygın Medya Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Fatma Buse Akbaş ise önümüzdeki süreçte devlete bağımlı olmadan sektörün kendi kendini idame ettirecek bir yapısal statüye kavuşmasının şart olduğunu belirtti.
Yaygın Medya Meclis Üyesi Cesurhan Taş ise gazetecilik mesleğinin bir ihtiyaca binaen ortaya çıktığını,bu ihtiyacın halen devam ettiğini, bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişim sebebiyle gazeteciliğin şekil ve form değiştirerek varlığını sürdüreceğini söyledi. Gazeteciliğin temel insan hak ve özgürlüklerinden birisi olarak basın özgürlüğünün ve basın faaliyetlerinin insan varoldukça varlığına devam edeceğini belirterek bu konuda yetkili ve görevli kamu kurumlarının kurulduğunu, bu kurumların medya kurumlarını desteklemek ve geliştirmek üzere ödevli olduklarını dile getirdi. Korono pandemisi gibi zor günlerde bu kurumların bütçelerindeki ödeneklerin medya organlarını kollamak üzere kullandırılmasının önemini dile getiren Taş, özellikle, kalkınma ajansları gibi hibe desteği veren kurumların imkanlarının değerlendirilmesini önerdi.
Söz alan diğer üyeler de halihazırda geçiş dönemi sorunları yaşandığını, karamsarlığa kapılmadan, yeni dijital çağın şartlarına ve gereklerine uyum sağlayarak verimli ve kazançlı çalışma ve çabalara ağırlık verilmesinin altını çizdiler.
Bundan sonra KGK Yaygın Medya Meclisi olarak çalışma grupları teşkil ederek ulusal, uluslararası, yerel, kamusal ve özel bütün imkan ve yeteneklerin araştırılıp gazetecilik mesleğinin istifadesine sunulacağı konusunda mutabakata varıldı.