Şimdiye kadar keşfedilen en küçük dinozor kafatası 99 milyon yıllık kehribar tespihin içine sığdı. Myanmar’da tesbih malzemesi olarak kullanılan 100 milyon yıllık bir kehribar içinde bulundu ve oldukça küçük bir dinozora ait.
Küçük dinazor gagasıyla birlikte 14 milimetre uzunluğuna sahip, modern kertenkeleler gibi başının yan kısımlarında iri göz yuvalarına sahip ve gözlerinin yansıyan ışığı sınırlayan dar açıklıkları var. Adı, oculudentavis khuangraae.
Oculudentavis’in keskin dişlere sahip olması, böcekleri ve diğer küçük omurgasızları yiyen bir yırtıcı olduğunu gösteriyor.
DİNAZORLARIN HEPSİ DEVASA BOYUTLARDA DEĞİL
Dinozorları düşündüğümüzde genellikle büyük iskeletli hayvanları gözönüne getiriyoruz; son keşif ile kehribar içinde korunmuş omurgalıların fosilleri ise tahminlerimizi alt-üst ediyor.
Şimdiye dek keşfedilen en küçük dinozorlar türünden birine ait olan bu fosil, hemen hemen 100 milyon senedir kehribar içinde saklandı. Muhtemeldir ki onun türünden gelişimini sürdüren canlı sonraki milyon yıllarda modern kuşlara dönüştü. Bu keşif ile küçük kuşların, daha büyük olan dinozorlardan nasıl evrimleştiklerine ışık tutabileceği söyleniyor..
Bulunan hayvan, tahminen yaşayan en küçük kuş olan arı sinek kuşu.
150 MİLYON YILLIK BİR TÜR OLABİLİR
Araştırmacılar oculudentavis khuangraae adlı küçük dinozor fosilinin, 150 milyon ila 120 milyon sene önce yaşamış türler olan Archaeopteryx ve Jeholornis’e benzer ilkel bir kuş grubuna ait olduğunu söylüyorlar.