DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Avrupa Futbolunda Türk Yeni Jenerasyon Yükselişte!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Avrupa Futbolunda Türk Yeni Jenerasyon Yükselişte!

Avrupa Kupası maçları Almanya’ da başladı. İlk maç ev sahibi Almanya’ nın futbolu icat ettiklerini söyledikleri Britanya adası Kuzey takımı rakibi İskoçya’yı 5-1 yenmesiyle start aldı.

14 Hazirandaki Şampiyonaya katılan 24 takım; 2022-2023 yıllarında UEFA Uluslar Ligi adı altında İsrail de dâhil 54 Avrupa takımının aralarında yaptıkları eleme maçları sonucunda sahaya çıkmaya hak kazandı.

Almanya İskoçya maçında uzatmaların son dakikasında sahneye çıkan Emre Can, skoru 5-1’e getiren golü attı. Emre Can Borussia Dortmund’da forma giyen Türk asıllı Alman millî futbolcu ve yeni dönemde de birçok futbol kulübünün transfer listesinde izleniyor

Emre Can gibi hem transfer piyasasında hem de takım oyunlarındaki başarı grafikleriyle göz dolduran başka Türk asıllı sporcular da Avrupa’ da Türk kökenli göçmen çocuklarının yükselişine şahitlik ediyor.

Onlar 60’lı yıllardaki Almanya’ ya giden Türk jenerasyonunun ikinci nesil ve kariyer sahibi sporcuları oldu.

Babaları, 60’ların sonuna doğru ya da 70’lerin başlarında insanca bir yaşam için yerini yurdunu, ülkesini terk edip muhtelif Avrupa ülkelerine gitmişlerdi. O dönemde babalarının fabrika işçiliğiyle simgelenen yaşam mücadelesi artık torunlarının sporcu kimliğiyle Almanların toplumsal yapısında kendilerini daha da kabul ettirmesinin simgesi oldular.

Bu insanlar artık teknik direktör ya da futbolcu olarak gerek o ülkelerin milli takımlarında, gerekse de ülkemiz takımlarında ya da tercihleri ile milli takımımızda görev yapıyorlar.

Örnek mi?

İsviçre milli takım teknik direktörü Murat Yakın,

Alman takımı Borussia Dotmund Teknik Direktörü Nuri Şahin ve bu takım futbolcusu Salih Özcan,

Türk Milli takım kaptanı ve İtalyan İnter takımı futbolcusu Hakan Çalhanoğlu,

Alman milli takım kaptanı İlkay Doğan, yine bu takımda oynayan Emre Can,

İtalyan takımı Juventus ve Milli takımımız futbolcusu Kenan Yıldız,

Yunanistan takımı Panathinaikos futbolcusu Samet Akaydın,

Portekiz takımı Benfica ve Milli takımımız futbolcusu Orkun Kökçü,

Hollanda takımı Ajax ve Milli takımımız futbolcusu Ahmetcan Kaplan.

 

(Resim: Nuri Şahin)

YORUM YAP