DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Organik Pamuk Talebi Artıyor!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Organik Pamuk Talebi Artıyor!

Pamuk, birim alan başına diğer bütün ekinlere kıyasla üretiminde en fazla kimyasal ilaç kullanılanlar arasında sayılır. Nitekim dünyadaki tarım arazilerinin yaklaşık %2.4 ‘ü pamuk yetiştirmek için kullanılırken, tüm dünyada kullanılan böcek öldürücü kimyasalların %24′ü sadece konvansiyonel pamuk için tüketilmektedir.

Pamukta Zehirli Tarım İlaçları

Pamuk üretiminde kullanılan kimyasalların pek çoğu sinir sistemimize zarar veren kansorejen maddelerdir. Örneğin Pestisidler, pamuğun liflerine yerleşir, yıkama ile kaybolmaz ve cildimiz tarafından kolayca emilime uğrar. Amerikan Tarım Bakanlığının yaptığı bir araştırmaya göre 2000 senesinde yetiştirilen pamukların üzerine 38.000 ton böcek ilacı püskürtülmüştür. Söz konusu böcek ilaçlarının içinde DDT’den bile 60 kat daha zehirli olan maddeler bulunmakta, hatta EPA ( Amerikan Çevre Koruma Örgütü) kullanılan 15 tip pestisidin 7′sinin kanserojen olduğunu açıklamıştır.

Organik tarım üretiminde pamuk talebi de artıyor

Özellikle Covid salgınıyla organik gıdaya olan eğilimin giderek arttığı görülüyor. Ev yapımı ekmekler, probiyotik yoğurt, kurtlu elmalar ve hormonsuz domatesler gibi, kimyevi gübresiz ıspanaklar artık daha bir tercih edilir oldu.

Bu trendin en önemli nedeni, besleyici değer yönünden organik gıdaların endüstriyel tarımla yetiştirilmiş gıdalara oranla daha yararlı olduğu fikridir. Ayrıca eko-sistem ve eko-tarım gibi kavramlarla organik yetiştiricilik küresel ölçekli bir duyarlılığı da akla getiriyor; nitekim Organik tarımın amacının tüketici sağlığını ve toprak verimliliğini koruma, toprak, bitki, hayvan ve çiftlik sistemleri arasındaki bitki besin zincirini düzenleme gibi unsurları içerdiği
belirtiliyor.

Bu nedenle organik ürünler için ‘yeşil ürün’ kavramı da kullanılıyor.

Organik Tarım nedir?

Organik Tarım; çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden, yapay dış girdileri kullanmaksızın, sürdürülebilir, verimliliğe dayalı, toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalı bir üretim şeklidir. Ülkemizde organik tarım faaliyetleri 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve bu kapsamda çıkan yönetmelik çerçevesinde yürütülmektedir.

Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında projeler yürütülüyor.

Organik tarım üretiminde pamuk talebi de artıyor

Organik tarım deyince hemen gıdalar akla gelmesin; ilaçtan kozmetiğe giyim kadar birçok sektörü içinde barındıran dünya organik sektörü tüketici tercihlerinde artık daha fazla yer almaya başladı.

Nitekim pamuk gibi endüstriyel hammadde gurubundan ‘organik yetiştiricilik’ önem kazandı. Zaten son yıllarda uluslararası markaların Türkiye’den organik pamuk ve pamuk ipliği ürünlerini artırarak alma planları olduğu ve siparişlerini Uzak Doğu’dan Türkiye’ye kaydırmak istedikleri biliniyor.

Bu kapsamda örneğin dünya çapındaki büyük İspanyol giyim markalarından biri önümüzdeki 5 sene içinde organik ya da better cotton alma hedefi koydu. 50-100 bin ton civarında.

Organik pamuk talebinin arkasında sağlıklı bir iplik hammaddesi olması yatıyor; çünkü tarımında inorganik kimyasal ilaç ve gübre kullanılmaz, bunun yerine sadece doğal gübre ve böcek ilaçları kullanılıyor. Ayrıca Organik üretilen pamuklar, nakliye, çırçırlama, depolama ve tekstil aşamalarında geleneksel pamuklardan ayrı tutulmakta ve ayrı işlem görmektedir.

YORUM YAP