Avrupa Birliği’nin iklim izleme ağı Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), dünyanın en sıcak mayısının yaşandığını açıkladı. Raporun ayrıntılarında dünyadaki donmuş kara kütlesinin en büyüğüne sahip Sibirya’da sıcaklıkların ortalamanın 10 derece üstüne çıktığını vurgulandı. İklim Değişikliği Servisi’nin açıklamalarına göre Sibirya’nın büyük bir kısmı aylardır olağan olmayan bir biçimde sıcak.
Avrupa Birliği’nin iklim izleme ağı Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) verdiği bilgilere göre Sibirya’ daki sıcaklıkların bölgelere göre detaylarında ilginç bulgulara rastlandı.
C3S’den bilim insanı Freja Vamborg, anomalilerin (highly anomalous) ocak ayında başladığını ve ısrarlı bir şekilde devam ettiğini kaydetti.
İklim Araştırmacıları Mayıs 2020′ de hava sıcaklıklarının Alaska, Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika ve Antarktika bölgelerinde ortalama sıcaklıkların üzerinde olduğunu ifade ediyorlar.
Milyonlarca yıllık buzulların erimesi sera gazının atmosfere salınımını arttırabilir
Milyonlarca yıllık buzulların altında birikmiş gazlar bulunuyor. Nitekim Sibirya’da görülen bu sıcaklıklar buzulların ve donmuş toprağın çözülerek atmosfere çok daha yüksek miktarda sera gazı salabilir.
Öte yandan Nature Geoscience Dergisi’nde makaleleri yayınlanan araştırmacılar da çok eski zamanlardan kalma bu gazın atmosfere karışmasının iklim değişimine etkisinin büyük olabileceğini belirtiyor. Bilimadamları Kuzey Kutbu’nun gezegenin en hızlı ısınan bölgesi olduğunu ve bu bölgede sızıntıların artabileceği bir çok metan yatağı bulunduğunu belirtiyor. Bu küresel ısınmanın daha da arttırıyor. İklim araştırmacıları metan gazının göllerin altındaki kömür veya doğal gaz yataklarından kaynaklanan eski zamanlardan kalma birikmiş olabileceği düşünülüyor. Nitekim Alaska ve Grönland’daki buz örtüsünün etrafındaki göllerde de aynı gaz salınımına rast gelindi.