Almanya’nın etkili gazetelerinden Die Welt, Türk SİHA’larının dünyadaki en ileri modelleriyle yarışan özelliklerine dikkat çekip savaş alanında etkili olduğunu yazdı. Gazetede konuyla ilgili olarak Boris Kalnoky imzalı bir makale yayınlandı. Yazıda SİHA’ların Libya’da da ve Suriye’de kullanıldığını ve gerçek bir hava gücü haline geldiği ifade edildi.
SİHA’ lar, İnsansız hava aracı, genel olarak bilinen adıyla drone uzaktan kumanda edilen bir tür uçaktır. Gazete Bayraktar TB2 SİHA’lar ABD’nin MQ-9 Reaper SİHA’sına benzetildi. Bu karşılaştırmada yüksek irtifa gözetimi için tasarlananan, daha ağır yük ve hız açısından yetenekleri öne çıkıyor.
Die Welt makalesinde iki SİHA arasında şu karşılaştırma yapıldı:
”Bayraktar TB2 SİHA, MQ-9 Reaper adlı Amerikan İHA’sına benziyor. İkisi de insansız taktik hava araçları. Bu tür SİHA’lar genellikle bireysel hedeflere karşı seçici olarak kullanılıyor. Ancak Bayraktar TB2, MQ-9 Reaper’dan çok daha etkili. MQ-9 Reaper gibi Türk Bayraktar TB2’de 24 saatten fazla uçabilir, gözlem yapabilir, hedefleri imha edebilir. Ama Türkiye’nin insansız hava aracı stratejisi tamamen farklı. Türk ordusu savaş alanında Bayraktar TB2’yi Amerikalılardan çok daha etkili bir şekilde kullanıyor.”
Türk Silahlı Kuvvetler’ini SİHA’ların işlevinde öne çıkaran esas rolü ‘savaş sanatında’
Ancak uzmanlar Bayraktar TB2’nin, ABD’nin MQ-9 Reaper SİHA’yla karşılaştırılmasının teknik anlamda tam uygun olmadığını çünkü farklı sınıf SİHA’ lar olduğunu belirtiyor. Defenceturk ‘te yer alan değerlendirmede MQ-9 Reaper’ın silah yükü ile TB2’nin silah yükünün farklı olduğu not ediliyor.
SİHA’lar alanda bir’güç çarpanı’ olarak silah kuvvetlerin etkinliğini pekiştiriyor. TB2 yerli üretim vasfı nedeniyle milli ve geliştirdiği teknolojiyle askeri güce büyük katkı yapıyor.
Ancak Türk Silahlı Kuvvetler’ini SİHA’ların işlevinde öne çıkan esas rolü ‘savaş sanatında’ yeni operasyon konseptini geliştirmesine dayanıyor. Bu nedenle TSK ‘ nın SİHA’lar konusunda geliştirdiği yeni stratejilerin çok etkili olduğu ifade ediliyor.