DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Pozitif Düşünme mi İhtiyatlı İyimserlik mi?

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Pozitif Düşünme mi İhtiyatlı İyimserlik mi?

Son yıllarda iyimser olmak, bunun karşıtı kötümser düşünce üzerinden hayatı nasıl yaşadığımız konusunda davranışlarımızın sonuçlarıyla ilgili kişisel gelişim analizleri revaçta. Bir açıdan insanlar mutlu olmaya ve genel olarak negatif buldukları duygulardan, mesela üzüntü veya öfke gibi duygulardan kaçınmaya yönelik bir çaba içinde;

Öte yandan özellikle korunma-saklanma duygusunun ardına sığınan, vesvese gibi saplantılı duygular da ‘mutluluk’ arayışının aslında diğer uç noktasını oluşturuyor.

Her iki beklentideki zihin deneyimleme araçlarına dönüşen psikolojik vizyonlar birçok araştırmaya konu oluyor.

Bazı mutluluk türleri, birbiriyle çatışabilir!

Mutluluk tarihi üzerinde çalışan bir düşünür olan Jennifer Hecht, Mutluluk Efsanesi başlıklı kitabında, hepimizin farklı mutluluk türleri deneyimlediğini, fakat bunların “bütünleyici” olması gerekmediğini ileri sürüyor.

Galiba konu önce ‘kavramsallaştırma’ ile ilgili; çünkü mutluluğun tek bir tanımı ve tipi yok ve hatta bazı mutluluk çeşitleri birbiriyle çatışır. Fakat aşırı iyimserlik bir açıdan gerçeği olumlu bir yöne doğru bükmeye çalışmaya benziyor; salt pozitif düşünme, bireylere anlık bir motivasyon sağlasa da, sürekli olumlu kalmak gerçekçi olmayan beklentilere yol açabiliyor.

Buna karşın araştırmalara göre, ihtiyatlı iyimserlik, olumlu düşüncenin daha etkili ve sürdürülebilir bir biçimi olarak öne çıkıyor.

Harvard Business Review’da yayınlanan bir çalışmada, ihtiyatlı iyimserliğin, başarıya ulaşma şansını artırdığı ve başarısızlık durumunda daha dayanıklı bir tutum geliştirdiği belirtiliyor. (Olumlu-İhtiyatlı iyimserliğin şirket politikalarına yansımasıyla ilgili, What Leading with Optimism Really Looks Like)

Bu yaklaşım, gelecekle ilgili olumlu beklentiler taşırken, olası riskleri ve zorlukları da göz önünde bulundurmayı içeriyor. Michigan Üniversitesi’nin araştırması da, ihtiyatlı iyimserlerin daha sağlıklı ve mutlu olduklarını gösteriyor. Aynı Üniversitenin araştırmasında ihtiyatlı iyimserlerin kötümserlere göre vücut sağlıklarıyla ilgili bir çalışması da mevcut;  21 Temmuz 2011 tarihinde yayımlanan araştırmada iyimserliğin kalp sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkilerinin olduğunu belirtmiştir.

Sonuç olarak, ihtiyatlı iyimserlik, dengeli ve uzun vadede daha başarılı bir yaşam için anahtar bir tutum olarak kabul ediliyor.

Mutlu olmak ile ihtiyatlı iyimserliğin ardındaki gücün aslında an’ı değerlendirebilme bilinci, problem çözme davranışlarınızı iyi bilme ve sabır ile örüldüğünü de unutmamak gerekiyor.

YORUM YAP