01/08/2024 tarihli Resmi Gazete’de yer alan 8775 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile KKM’ye %5 ile %7,5 oranında stopaj geldi. Buna göre Kur korumalı mevduatta (KKM) 6 ay vadeye kadar %7,50; 1 yıl vadeye kadar %5 stopaj getirildi.
KKM’de % 0 oranındaki stopaj uygulaması sona erdi…
Bir yıl önce 3,4 trilyon TL olan KKM stoku 50 haftadır kesintisiz gerileyerek 1,6 trilyon TL azaldı.
Bu şu anlama geliyor:
3.4 trilyon TL KKM stoku için yaklaşık 1 trilyon 235 milyar TL faiz/kur farkı ödemesi yapılmış ve bu kazançtan hiç vergi alınmamış!
Hatırlanacağı üzere faiz indirilerek enflasyonu düşürmeye yönelik önlemler sonuç vermemişti. Dövizde hızlı yükselişe ‘çare’ olarak uygulamaya konulan kur korumalı mevduat başladığında usd 13.40 idi!.. O günden bugüne KKM’ ye hem faiz hem kur farkı bindi.
Ancak KKM zararı büyüdükçe Hükümet bu kez KKM azaltılması yönünde kararlar aldı.
Bilindiği gibi KKM farkları geçen yıl Hazine’den alınarak tamamı Merkez Bankası’na devredilmişti.
Stopaj geldi KKM çıkışı hızlandı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir yıl önce 3,4 trilyon lira olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) stokunun, 50 haftadır kesintisiz gerileyişle, 1,6 trilyon lira azaldığını belirterek, “Son dönemde hızlanan KKM’den çıkışın sürmesini bekliyoruz. Programımızın ana hedefi olan fiyat istikrarına ulaşmak için finansal istikrarı güçlendirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Nihayet Kur korumalı mevduata getirilen % 7,5 stopaj ile mevduattan son 6 ayın en hızlı çıkışı gerçekleşti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık bültenine göre, 2 Ağustos haftasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında 67,7 milyar TL gerileme yaşadı. Yaşanan gerilemeyle birlikte KKM 1 trilyon 832 milyar TL’den 1 trilyon 764,3 milyar TL’ye geriledi.
TCMB’nin KKM Zararı 833 milyar TL!
TCMB Başkanı Fatih Karahan 4 Haziran tarihinde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda soruları yanıtlarken “KKM kaynaklı zarar 833 milyar lira.” ifadesini kullanmıştı.
KKM’de kademeli devam eden azalma öngördüklerini bildiren Karahan, KKM kaynaklı zararın Merkez Bankasının faaliyet raporunda da yazdığını ve bu tutarın üstü kapalı olmadığını belirtti. Karahan, “KKM kaynaklı zarar 833 milyar lira.” demişti. Karahan, KKM ödemelerinin ciddi anlamda likidite fazlasına sebep olduğunu bildirdi.
Hatırlanacağı üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye borçları ile ilgili 3 Ağustos günkü açıklamasında ”Merkez Bankası Başkanı, KKM nedeniyle TCMB’nin 833 milyar TL zarar ettiğini söyledi. Birisi akşamdan sabaha aklına geleni denedi, bu ülkenin 833 milyar TL’si yok oldu. Bu deneyin faturası, belediyelerin SGK borcunun tam 10 katı.” açıklamasını yapmıştı.