2023 Yılı sonlarında da Kamu alacaklarında faiz değişimine gidilmiş ve gecikme zammı oranı her ay için %3,5’a yükseltilirken, tecil faiz oranı ise yıllık %24’ten %36’ya çıkarılmıştı. Kamu alacaklarında yıllık %24 olarak uygulanan tecil faizi oranı itibaren %36 olarak tespit edilmişti.
21 Mayıs’ta ise bu oranlarda değişikliğe gidildi. Amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun kapsamında kamu alacaklarına uygulanan tecil faiz oranı yıllık yüzde 36’dan yüzde 48’e yükseltildi.
13 Ağustos günkü Resmi Gazetede de Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre 21 Mayıs’tan itibaren yeniden belirlenen tescil faizi ve aylık gecikme faizi ile ilgili hükümler bu tebliğe eklendi. 21 Mayıs 2024’te yayımlanan tebliğ ile aylık gecikme faizi oranı yüzde 3.5’den yüzde 4.5’e yükseltilirken, yüzde 36 olan tescil faiz oranı da yüzde 48’e yükseltilmişti.
Bu kapsamda gecikme zammı oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 3,5’ten yüzde 4,5’e yükseltildi.
Teblig de ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Genel Tebliği’nde değişiklik yaparak, vergi incelemesi tamamlanarak vergi dairesine intikal ettirilen raporlar için de ihtiyati haciz uygulanmasının önünü açtı.
Buna göre borçlunun kaçma ve hileli yollara sapma ihtimali, teminat göstermemesi, mal bildiriminde bulunmaması gibi durumlarda, vergi inceleme raporu vergi dairesine gönderilmiş olsa bile ihtiyati haciz uygulaması yapılabilecek.
Kamu Alacaklarında Faiz Artışı Ne demek?
Kamu alacaklarında faiz oranının yükseltilmesi, merkez bankalarının veya ilgili finans kurumlarının ekonomik dengeyi sağlamak ve enflasyonu kontrol altında tutmak amacıyla borçlanma maliyetlerini artırmaları anlamına gelir.
İşte kamu alacaklarında faiz oranının yükseltilmesi, devletin vergi, ceza, harç gibi alacaklarına yönelik uygulanan gecikme faizinin artırılmasıdır. Bu durumda, borcunu ödemeyen vatandaşlar veya işletmeler, daha yüksek faizle karşı karşıya kalır, bu da borcun maliyetini artırır. Faiz oranının yükseltilmesi, devletin alacaklarını daha hızlı tahsil etmesine yardımcı olabilir ve gecikmeleri caydırıcı bir rol oynar.