DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

KURTULUŞ SAVAŞINDA TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ

Yayınlanma Tarihi : Google News
KURTULUŞ SAVAŞINDA TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ

Ordumuzun ihtiyaçlarını karşılamak üzere 7 Ağustos 1921 tarihinde Tekalif-i Milliye( Milli Yükümlülükler ) Emirleri yayınlanmıştır. Bu emirle; her ilçede bir tane Tekalif-i milliye komisyonu kurulacaktır, halk elindeki silah ve cephaneyi üç gün içinde komisyona teslim edecektir, her aile bir askeri giydirecektir, yiyecek ve giyecek maddelerinin % 40’ı, tacirlerin elindeki giyim eşyalarının % 40’ına, her türlü makineli aracın % 20’sine, sahipsiz bütün mallara, el konulacak ve bedelleri sonradan Devlet tarafından ödenecektir. Demirci, nalbant, terzi, dökümcü ve marangozlar gibi iş sahipleri Ordu’nun emrinde çalışacaklar, halkın elindeki araçlar bir defaya mahsus olmak üzere 100 km.lik mesafeye ücretsiz askeri ulaşım sağlayacaklardır.

Bu emirlerin uygulanmasını kontrol etmek için Hamidiye Kahramanı ve Atatürk’ün silah arkadaşı Rauf ORBAY, Çankırı’ya gider ancak akşama kadar beklediği halde hiç bir kimse eşya getirmez. Maneviyatı kırılan Rauf ORBAY, kalacağı misafirhaneye gider, ertesi sabah Vilayete giderken bir de bakar ki Vilayet Binasının önündeki meydana dağlar gibi yardım malzemesi yığılmıştı. Çankırılı vatanseverler o gece karanlığında kimse görmesin diye sabaha kadar evlerden yardım malzemesi taşımıştır. Rauf Bey, sevinç içinde Ankara’ya döner.

Uşak ili Bozkuş köyü nüfusuna kayıtlı TAHTAKILIÇ İbrahim Efendi, ( 1871- 1937) köyleri gezerek halktan topladığı bulgur, buğday, v.s. sarı yapraklı bir deftere kimlerden ne aldığını, miktarını, cinsini, o günkü değerini yazar ve bu defterleri ölünceye kadar kaklar. Ölmeden önce oğlu Ahmet TAHTAKILIÇ’ vasiyet eder ” Vasiyet ettim, beni bunlarla gömeceksiniz. Eğer milletten aldığımın bir habbesini yerine harcamamış ve benim kursağımdan geçmiş ise Allah bana hesap sorsun.” diyor. TAHTAKILIÇ İbrahim Efendi 1937 yılında vefat edince vasiyeti gereği bu kayıt defterleri kefeninin üzerine konularak toprağa verilmiştir.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, Nutuk’ta TAHTAKILIÇ İbrahim Efendi’den övgüyle bahsetmiştir. Ayrıca Şevket Süreyya AYDEMİR, İbrahim Efendi’yi vefat etmeden önce köyünde ziyaret etmiş ve bu defterli bizzat incelemiştir, TEK ADAM Kitabının 2.Cildinde İbrahim TAHTAKILIÇ Efendi ile ilgili hatırasını yazmıştır.

Kurtuluş Savaşı, bir milletin ölüm- kalım savaşıdır, tüm milletimizin eseridir, rahmetli babam da bu emir doğrultusunda iki mintanından (yakasız gömlek) birini Tekalif-i Milliye Komisyonuna teslim ettiğini bizlere anlatmıştı. Başta Başkomutan ATATÜRK olmak üzere kurtuluş savaşımızın komutanlarına, erlerine, cefakar ve fedakar milletimize, cephe gerisinde çilelere katlanan kadınlarımıza, şehit ve gazilerimize şükranlarımı arz ederim. Mekanları cennet olsun.

YORUM YAP