DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Kovid’in Yeni Varyantları ve Aşılar Yine Gündemde!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kovid’in Yeni Varyantları ve Aşılar Yine Gündemde!

Bilim insanları, XEC adı verilen Covid varyantının Avrupa’da hızla yayıldığını ve yakında baskın tür haline gelebileceği konusunda uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yakından izlediği COVID varyantları arasında sayılan ‘EG. 5’ ‘BA.2.86’ gibi varyantlardan sonra şimdi de HV.1 varyantının etkisi ve XEC tartışılıyor.

Her ne kadar mevsimsel olarak hastalık risklerinde artış görülse de EG.5 vakaları yaz boyunca artış gösterdi, ancak son günlerde XEC olarak bilinen, yeni keşfedilen bir COVID türünün bu kez ABD’de etkisini gösterdiği ileri sürülüyor. XEC COVID-19 türü varyantın Berlin’de ortaya çıktığı, Slovenya’da Ağustos ayında yüksek oranda enfeksiyonları etkilediği ve  Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’ya toplamda yaklaşık 550 örnekle yayıldığı belirtiliyor. Varyant Çin, Ukrayna, Norveç ve Polonya dahil 27 ülkede kaydedildi.

Haziran ayında Almanya’da görülen varyantın havaların soğumasıyla daha da etkili olabileceğini belirterek dikkatli olunması uyarısında bulunuluyor.

Bunun gibi HV.1-MV.1 varyantları da dikkatle izleniyor. İlk önce haziran ayının sonlarında Hindistan’ın Maharashtra kentinde tespit edilen MV.1 varyantının Kuzey Amerika, Kanada, Portekiz, İskoçya, İrlanda ve Hollanda’da da raporlamaları dikkatle izleniyor.

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) MV.1’i küresel çapta “izlenmesi gereken varyant” olarak ilan etti.

MV.1 yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nde de görüldü. 12 ABD eyaleti ve 15 farklı ülkede de 95 XEC vakası bildirildiği ifade ediliyor.

Uzmanlar ‘koronavirüsün evrimi’ devam ederken, varyant XEC’nin daha önce bilinen alt varyantlara göre her geçen gün istikrarlı bir şekilde arttığına dikkatleri çekiyor.

XEC varyantının belirtileri, ateş, boğaz ağrısı, öksürük, koku alma kaybı, iştahsızlık ve vücut ağrıları gibi önceki Covid varyantlarına benzer özellikler taşıyor.

YORUM YAP