İnsanlığın en büyük dramlarından biri Mültecilerdir; Onlar Göçmen, sığınmacı ya da mülteci, adı ne olursa olsun, ülkelerinden ırk, din, sosyal konum, siyasal düşünce ya da ulusal kimliği nedeniyle kendisini baskı altında hissederek canını korumak için kaçan veya kendi devletine olan güvenini kaybeden insanlardır…
Yokluktan, savaş ya da şiddetten veya canını korumak için başka çare kalmayınca yollara düşen, evinden barkından ayrılan kitlelerin sayısı bugün 70 milyona ulaştı.
Dünya Üzerinde 25,9 Milyon Mülteci Bulunuyor
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), yıllık raporunda 2018 yılı itibarıyla dünyada 70 milyon 800 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. UNHCR verilerine göre bugün Dünya üzerinde 25,9 milyon mülteci bulunuyor. 41,3 milyon kişi kendi ülkeleri içinde yerinden edilmiş, 3,5 milyon ise sığınmacı statüsünde.
Bu rakamlar sadece birer sayı olarak görülmemeli, zorla yerinden edilmiş bu mültecilerin insan hakları standartları çerçevesinde bir yaşama sahip olmaları gerekiyor. Mültecilerin maruz kaldığı ayrımcı söylemler, kamplardaki imkanlar, sığındıkları ülkede zorlu yaşam şartları yanında, sözlü ve fiziksel şiddet ile gelecek endişeleri de büyüyor.
Son 20 yıl içinde küresel çapta yerlerinden edilen insan sayısı ikiye katlanırken, bu tablonun en talihsiz dramları ise çocuklarda yaşanıyor; Göçmen ve mültecilerin yarısını çocuklar oluşturuyor