DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Özgür Özel: Çılgın Manisalı!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Özgür Özel: Çılgın Manisalı!

Manisalı CHP Genel Başkanı Özgür Özel Türk siyasi hayatında, CHP anlayışı ve kitle mühendisliği alanında büyük bir paradigma değişimi yapıyor. Çılgın Türkler isminden esinlenerek biz de ‘Çılgın Manisalı’ diyoruz…

Saraçhane mitingi, medya kulaksızlarına ayar verme cesareti, hükümet politikalarında eleştiriyel duruşuna kamuoyunu ikna etme başarısı, ideolojik tutumuyla Anadolu CHP’sinin kültürel dokularıyla uyuşan atak duruşu ve gençlik heyecanı, zamanın ruhuyla büyük bir kesişme noktasında duruyor…Ki siyasi rekabette ön almaya başladı.

Bunun sonuçlarını kitle stratejisinde görüyoruz; bu bir değişim talebidir.

Nitekim Formathaber’de 5 Kasım 2023 tarihli yazımızda CHP’deki genel başkanlık seçimini kazanan Özgür Özel için şunu yazmışız: ‘’CHP ‘de yeni bir siyasal rota ve başarı hikayesi ihtiyacı ‘değişim’ ile karşılığını bulmuştur.’

Yazının devamında ‘Ana muhalefetin iktidar değişimi amaçlaması yanında, kendini de değişimin bir parçası olarak yenilemesi gerekmektedir.’ dedik.

Bu değişimin unsurlarındaki statükoya yönelik ideolojik eleştirilere yer verdik:

‘’Bu konuda birçok tartışma alanı vardır; mesela fikir ve ideolojik tanımlamalarının rejim güvenliğiyle ayrıştırılması (kanun devleti); çok kültürlülük ve cinsiyet temelli insan hakları konumu (Sivil toplum); ‘geleneksel’ sosyo- kültürel anlayışın içinde milliyetçiliğin ‘beka’ tehdit algısı (Ulusal kimlik); burjuvazi ahlakının yeterince gelişmemesi (Sınıfsal yapı). Sivil toplum dayanışmasını güçlendirecek kurumsal yapıların eksikliği (medya, sendikasızlaştırma); fırsat eşitliği ve adalet teminatının yeterince güçlenememesi.

Biraz daha detaya inelim;

Anayasal güvence ile KHK (Kanun Hükmünde Kararname) usullerinde kamusal riskler ve ‘sosyal fayda’ dengesindeki takdir konuları (Rejim konusu);

Eğitim modeli ve yeni istihdam kanallarında özellikle genç nüfusun bilgi kaynaklarına erişim ve ücretlerin satınalma değerinin arttırılması;

Üretim anlayışının hem teknik hem de organizasyonel (şirket yapıları) ile desteklenen inovasyonlara uygun adil piyasa koşulları ve ticaret hukukunun geliştirilememesi (Fikri mülkiyet hakları); gayrimenkul kazançlarının vergilendirilmesi (İmar rantı) ve sermaye birikim metotlarında verimlilik ile rekabet şartlarının milli gelire etkisi (piyasa rantı);

Yönetimde şeffaflık ve denetim işlerliğinin yeterince sorgulanamaması (Güçler ayrılığı);

Bürokraside liyakat ve uluslararası ilişkilerde devlet aklı geleneğinin kadim kültürümüzle ilişkisi…

Ve daha birçok şey yazabiliriz.

Belki bu konularda eski ve yeni birçok parti liderliği kamuoyuna açıklamalar yapmış da olabilir; ama kamu iletişiminde yerelden başlayarak halkın eğilimleri ile parti politikasının inandırıcılığı önem kazanıyor.’

İşte Özgür Özel’in temel farkı burada ortaya çıkıyor: ‘İnandırıcı olmak ve kitleleri buna inandırmak.’

Kitleleri inandırmak konusundaki temel referansımız 31 Mart seçimleridir. Nitekim 04 Nisan 2024 tarihli ‘Seçmen Feraseti’ yazımızda şöyle demişiz:

‘(Halk) Bir kere siyasal İslam denilen düşünceye karşı itirazını yapıyor; geleneklerime bağlıyım ama sofistike olarak dinci ile dindarlık çizgimi ayırmak ve inancımı korumak istiyorum.’ diyor.

Yolsuzluk iddialarına karşı adalet mekanizmasını gereğince işletmeyen yandaş kesimlere uyarı mahiyetinde ve hatta belediyeler dahil kurumlarda liyakatsizliği de öne çıkararak haksızlıklara dikkat çekiyor.

Belki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile otoriter ağırlıklı bir iktidar görünüme de itiraz etmiş olabilir.

Öyle ya şimdi herhangi bir bakan veya iktidar siyasetçisine toz kondurulamıyor; Sayıştay denetimleri ve kurumlarda müfettiş kadroları boşaltılıyor; ihaleler şeffaf değil; sebepsiz zenginlikler iktidar yakınlıklarıyla arttı, deniyor…

İmar rantı, siyaset rantı, deniyor… İşte bu konuların ele alınmasını ‘karartan’ bir siyaset otoriterliğinin kamuoyunu yönlendirdiğini düşünüyor belki.

O zaman da halk soruyor: ‘Hani dünya bizi kıskanıyordu, hani aya gidiş geliş duble yol gibi zenginlikte uçuyorduk; hani faiz enflasyonun nedeniydi, hatta nas vardı?.. Yandaş zenginlikleri büyüdü, şimdi emekliye para mı bulamadın; doktor dövmekle mi övünüyorsun; yargı güveni, anayasal haklar, çalışma barışı, girişimci özgürlüğü nerede?’ diyor.

‘Ekonomik gelişimden pay alamıyorum, fakirleştiren bir büyüme değil zenginleşmek istiyorum…’ diyor.

İşte Özgür Özel’i ‘Çılgın’ kılan bu mesajları siyasal iktidara bir alternatif olarak sunarken kitlelere ‘demokratik tartışma cesareti’ aşılayabilmesidir.

Osman Özbaş

YORUM YAP