Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas görüşmesi sonrasında basın toplantısı yapıldı. Görüşmede ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz’deki NAVTEX ilanı ve Yunanistan ile yaşanan gerginlikle, Libya gibi bazı bölgesel konular ele alındı.
Maas’ın ziyaretinin esas amacının, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri ele almak olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Yunanistan’ ı uyararak, ‘ şımarıklıktan vazgeçin.’ dedi. “Hele hele bazı ülkelerin dolduruşuna gelerek, kendinizi riske atmayın. Yok haklarımızı savunacağız, yok burada tatbikat yapacağız gibi açıklamalarda bulunursanız ya da yanlış adımlar atarsanız, bu sefer elimizden bir kaza çıkmaz, gereği neyse onu tereddütsüz bir şekilde yaparız. O yüzden bu ülkelerin dolduruşuna da gelmeyin, aklı selim bir şekilde hareket edin.” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, Meis Adası civarı ve Doğu Akdeniz’ de uluslararası hukuka aykırı söylemlerine atıfta bulunarak şunları söyledi:
“İki komşuyuz. Gelsin bizimle otursun, biz hakça paylaşım nedir biliriz. Hem kendi hakkımızı koruruz, hem de kimsenin hakkında gözümüz olmaz ama Yunanistan, İtalya ile anlaşma imzalayacak ve İyon Denizi’ndeki adalarına böyle hak vermeyecek, kendisinden 580 kilometre uzaklıkta, benim dibimde 2 kilometre uzaklıktaki adaya hak vermeye kalkacak. Bunun uluslararası hukukta da yeri yoktur. Yunanistan’ın diğer imzaladığı anlaşmalarda da yeri yoktur.” dedi.
Meis Adası’ nın Yunanistan’ın kendi ana karasına 580 kilometre uzaklıkta, Türkiye’ye 2 kilometre uzaklıkta olduğunu hatırlayan Çavuşoğlu, Yunanistan’ ın 10 kilometrekarelik Meis Adası için 40 bin kilometrekarelik Münhasır Eonomik Bölge (MEB) ya da kıta sahanlığı talebinde bulunduğunu belirterek, Yunanistan’ın Mısır ve İtalya ile imzaladığı anlaşmalarda bunun yer almadığını ve uluslararası hukuka da uygun olmadığını söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini fakat Yunanistan’ın uluslararası hukuk kurallarını belirlemesine de müsaade etmeyeceklerini belirtti.
Türkiye’nin her zaman diyalogdan yana olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Doğu Akdeniz’in etrafındaki tüm ülkelerle, Rum kesimi hariç, onlar hakça gelir paylaşımı için önce Kıbrıs Türk halkıyla muhatap olmak zorundalar, tüm ülkelerle görüşmeye, oturup konuşmaya ve hakça paylaşım için oturup müzakere etmeye varız ama bunun için kimse Türkiye’ye ön koşul getirmesin. Hele hele Yunanistan’ın belirlediği ön koşullarla bu iş olmaz.” diye konuştu.
Konuyla ilgili olarak Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Atina ve Ankara’da Doğu Akdeniz konusunda görüşmeler yaptıklarını belirtti. Maas,
“Tehlikeli durumu ele aldık. Sadece AB içinde değil aynı zamanda NATO müttefiklerini de endişelendiriyor. Durum son derece riskli. Zira, bir uçuruma yaklaştığınız zaman tabii uçurumdan aşağı düşme riskiniz de var. Biz bu nedenle bu gelişmenin önünü kesmek istiyoruz.” dedi.