Artık parsel bazında imar planı değişikliğini yapılmayacak; imar planlarında yükseklik serbest tanımı yer almayacak.
Örneğin gökdelenler parsel bazında imar değişikliği ile yapılıyordu; inşaat yapan firma taban alanının düşük tutup hakkını yükseklikten yana kullanabiliyordu. Bu da ayrıcalıklı imar hakları ile kentin geri dönülemez şekilde tahrip edildiği tartışmalarını gündeme getirdi.
Yeni yasada parsel bazında imar değişikliklerine belli istisnalar dışında son verilecek.
İmar değişikliklerinden doğan rant artışından kamuya pay aktarılması sağlanacak… Yapılan planlama ile bir değer artışı varsa bu artış kişileri ya da kurumları zenginleştirmeyecek. Değer artışı kamunun olacak. Değer artışı, Hazine, Bakanlık, büyükşehir ve ilçe belediyesine arasında paylaşılacak. Değer artışının tespiti ise lisanslı değerleme kuruluşlarınca yapılacak.
Yeni imar kanunun bir bölümünde şu ifadeler yer alıyor:
‘Sanayi alanları, ibadethane alanları ve tarımsal amaçlı silo yapıları hariç olmak üzere meri imar planlarında serbest (Yençok) olarak belirlenmiş yükseklikler, emsal değerde değişiklik yapılmaksızın çevredeki mevcut teşekküller ve siluet dikkate alınarak, imar planı değişiklikleri/revizyonları yapılmak suretiyle ilgili idare meclis kararı ile belirlenebilecek. Bu şekilde ilgili idare tarafından belirlenmeyen yükseklikler, maliyetleri döner sermaye işletmesi gelirlerinden karşılanmak üzere Bakanlıkça belirlenecek. Oluşacak maliyetlerin yüzde 100 fazlası ilgili idareden tahsil edilecek.’