DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İnternete bağlı cihaz sayısı 2020 yılında 50 milyar, 2025 yılında ise 75 milyara ulaşacak

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
İnternete bağlı cihaz sayısı 2020 yılında 50 milyar, 2025 yılında ise 75 milyara ulaşacak

5G’nin yaygın şekilde kullanılmasıyla birlikte birçok cihazın teknik olarak internete bağlanması ve birbiriyle konuşabilmesi mümkün olacak.

Örneğin evlerimizde buzdolabının biten gerekli gıda maddeleri hakkında sahibini bilgilendirmesi ya da bir beyaz eşya markasının hangi evdeki ürünün bozulacağı hakkında mesaj iletmesi yakın zamanda günlük hayatta yerini alacak. Çok sayıda beyaz eşya ve elektrikli ev eşyası yanında, doktorlara ya da hastane sunucularına hasta hakkında bilgi gönderebilecek medikal cihazlar veya otomobillere bilgi verecek trafik ışıkları da ‘akıllı’ olacak. Aynı şekilde başta kamu ve bankacılık olmak üzere e-ticaret, perakende, endüstri ve enerji sektörleri de 5 G teknolojisinden yararlanacak. Özellikle Nesnelerin İnterneti (IoT) adı verilen iş uygulamaları ve iş analitiği yazılımları tarafından üretilen verinin toplanması ve depolanmasının da sağlanabildiği IoT teknolojisi gelişecek.

5 G teknolojisinin getireceği yenilikler yanında dijital güvenlik de öne çıkıyor

Ancak uzmanlar, 5G ağlarının sağlayacağı daha hızlı servisler sayesinde hayatımızı kolaylaştıran etkileri yanında, dijital güvenliğin de daha fazla ve ‘kritik’ önemde yer alacağını belirtiyorlar

Çünkü böylesine özel bilgilerin depolandığı ve iletişimin güvenlikli aktarımının sağlanacağı haberleşmenin  üçüncü kişiler tarafından erişilemez olması gerekiyor.

Dijital Güvenlik konusunda açıklamalarda bulunan Procenne CEO’su Resul Yeşilyurt, bu noktada, üretici firmaların cihazları ve verileri korumak için dijital güvenliğe yatırım yapmalarının her zamankinden daha da çok önem kazandığını söyledi.

İnternete bağlı cihaz sayısı 2020 yılında 50 milyar, 2025 yılında ise 75 milyara ulaşacak

Fiber altyapı ve mobil haberleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte daha fazla bilginin elektronik ortama aktarıldığını dile getiren Resul Yeşilyurt, şu açıklamalarda bulundu:

“Araştırmalara göre tüm dünyada internet ağına bağlı cihaz sayısının 2020 itibarıyla 50 milyar, 2025 yılında ise 75 milyar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Daha akıllı, daha verimli yaşamlar sürdürülmesine olanak tanıyan internet ile iletişim kurabilen akıllı cihazların kullanımı yaygınlaşıyor.”

5 G bağlantılı iletişimin güvenliğine vurgu yapan Resul Yeşilyurt, “IoT teknolojisindeki risklerin belirlenmesi ve geç kalmadan güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor.” dedi:

”Dijital güvenliğin en baştan itibaren sürekli ve sürdürülebilir bir stratejiyle cihaz tasarım süreçlerine dâhil edilmesi gerekiyor. Kullanılacak güvenlik ve kontrol uygulamalarıyla alınacak basit önlemler sayesinde cihazlar verimli şekilde kullanılabilir. Dijital dönüşümün hızlanmasıyla ciddi oranda yeni veri doğarken verilerin korunması ve siber saldırıların önlenmesi, özellikle iş hayatı için çok büyük önem teşkil etmeye başladı. Son zamanlarda daha çok konuşulmaya başlanan 5G teknolojisinin yaygın hale gelmesiyle şirketler, kurum ve kuruluşlar dijital güvenliğe daha fazla eğilmeye başlayacak. Uzaktan erişim sağlayan yazılımlar, hem uç noktalar için hem de son noktalar için güvenlik riskleri yaratıyor. Bu yazılımların geliştirilmesinde kullanılan yazılım geliştirme kitlerinden başlayarak yazılan koda ve kullanılan ağ donanımlarına kadar her detayın incelenip doğru şekilde ayarlanmış olması gerekiyor” dedi.

 

YORUM YAP