Manisa’ ya gönül vermiş insanların yıllardır beklediği yayın nihayet gerçekleşti: ‘Milli Mücadele Döneminde Manisa.’ 4 Ciltlik bir eser.
Bu kitap Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlandı. Öncelikle şunu vurgulayalım, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü kutluyorum, teşekkür ediyoruz; hayırlı bir işe imza atılmış ve Manisa kültürüne, tarihine ilişkin çok önemli bir kaynak kitabın hazırlanışında inisiyatif kullanılmıştır. Bu harika bir karardır. Kitap en başta ‘Milli Mücadele’ dönemine yerel bakışta önemli kaynakçalardan biri olmakla kalmayacak ayrıca, Manisa bölgesinin işgal yıllarına ilişkin eksik ya da yalan-yanlış bazı bilgilerin tashih edilmesine de katkı sağlayacaktır.
Örneğin Yunan’ın Manisa’ ya gelişinde direnişle karşılaşmadığı düşüncesi yalandır; bir karşılama töreni yapılmışsa bu, Padişah fermanına uyan bazı yetkililer tarafından bürokratik bir emir olarak algılandığındandır; buradan çıkarılacak sonuç şu: Hükümet Padişahın iradesiyle işgale göz yummuştur!..
Ama öte yandan bu Vatan’ı padişah fermanına bırakmayan Kahramanlar da vardı.
Tarih 26 Mayıs…
Mustafa Kemal Paşa o gün Amasya’ya geçmek üzere bulunduğu Havza’ da Manisa’nın işgal edildiğini öğrendi. Direnişin baş kahramanı Mustafa Kemal Anadolu’ daki bütün Vali ve bağımsız mutasarrıflara telgraf çekerek, ‘İzmir’in ve maalesef bunu takip eden Manisa’ nın işgali, gelecekteki tehlikeyi daha açık göstermiştir…’ der.
Halk önderini bulmuştur. Artık Anadolu’da büyük bir mücadelenin kıvılcımları çakmaktadır.
Manisa’da örneğin Müftü Alim Efendilerin işgale karşı çıkışı bir ibret vesikasıdır.
Hemen ardından Kuvvay-ı Milliye tarafından direniş güçleri oluşturulmaya başlanır. Önce ağırlıklı olarak Demirci bölgesi, Salihli, Kırkağaç’ ı esas alan geri savunma cephesi tahkim edilir, strateji ve silahlı güçlerin toparlanması-örgütlenmesi süreci başlar, coğrafi ve lojistik şartlar kadar haberleşme hatlarının kontrol altına alınmasına başlanır. Akhisar- Alaşehir; Turgutlu-Gördes, Selendi Soma istikameti gibi bölgelerde yerel direniş teşkilatların istihbarat ağı eklemlenir.
Bu, hatırladıkça insanın kanını çoşturan, Kahramanlarımızın fedakarlıklarıyla Yeni Cumhuriyet’in temellerindeki ‘Milli’ harcı gösteren süreci yerel tarih gözüyle okumak büyük bir heyecandır.
İşte ‘Milli Mücadele Döneminde Manisa.’ Adlı 4 Ciltlik eser bu konuda kaynakça oluşturması açısından önemli.
Kitabı temin için önceki gün, Manisa Büyükşehir Başkan Yardımcısı, değerli büyüğümüz, kişiliği ve yazılarıyla Manisa’ nın –gerçek- Ağabeylerinden olan Azmi Açıkdil Ağabeyimizi ziyaret ettik.
Kitap için söylediği şu ifadeleri paylaşmak isterim:
‘Milli Mücadele Döneminde MANİSA’ kitabı ile tarihimizle ilgili yeni bir sayfa açılmıştır. Milli Mücadele Döneminde MANİSA’ kitabımız ilçeleriyle beraber tüm Manisa’mızı kapsamakta hatta o yıllarda ilçe olmayan Saruhanlı, Selendi, Sarıgöl…gibi ilçelerinde bugüne kadar yazılmamış Milli Mücadelede Kurtuluş Savaşındaki olayları anlatmaktadır. Bugüne kadar bu kapsamda kitap yazılmamıştır. Tabii bu bundan sonra yazılmayacak demek değildir. Bu eser daha sonraki kitaplara da kaynakça olacaktır.
Bu kitap ile geçmiş tarihimizle ilgili yeni bir sayfa açılmıştır. Milli Mücadelemiz, Manisa Yangını, Cumhuriyet Dönemini yansıtan ve gelecek kuşaklara mensubiyet duygusu kazandıracak projelerle ilgili, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün sayesinde Manisa’mıza yeni eserler kazandırılmaya devam edilecektir.’’
Bu hayırlı işe vesile olan, katkı veren ve değerli yazılarıyla içerikleri oluşturan herkese teşekkürlerimizi sunarız.