![Almanya’da Ders Kitabı Kiralanıyor, Bizde Her Yıl Çöpe Gidiyor!](https://www.formathaber.com/wp-content/uploads/2024/06/Cop.jpg)
Okullar tatile giriyor; şimdilerde önceki ders yılının kitaplarının çöpe atıldığını görüyoruz. Yeni eğitim dönemi geldiğinde ise yeni ders kitapları ve müfredat konuları değişiklikleri söz konusu olacak.
Sık sık değişen müfredatın ne kadar verimli olduğu tartışılırken Almanya’ da ders kitapları Türkiye’ ye göre daha tasarruflu kullanılıyor; nasıl mı?… Örneğin Almanya’da matematik kitabını öğrenci okuldan kiralıyor, dönem sonunda iade ediyor. Aynı kitap 15 defa kullanılabiliyor. Yani müfredat değişmiyor. Bizde ise ders kitapları neredeyse her yıl değişiyor.
Bu nedenle her yıl 300.000.000 kitabı basıp, dönem sonunda çöpe atıyoruz!
Türkiye’de Eğitim Masrafı Almanya’ ya Göre Yüksek!
Türkiye’ de okul, özel ders ücreti, kitap fiyatları, kırtasiye malzemeleri ve hatta servis aylıkları ile aileler eğitim masraflarına önemli bir bütçe ayırmak zorunda kalabiliyor. Bunlara ek olarak çocuk gelişiminde spor ve sanatsal faaliyetlere katılmanın da önemli bir masraf kalemi olduğu unutulmamalı. Diğer yandan eğitime ayrılan hane halkı bütçe payları da oransal olarak yüksek!
Nitekim 2016’da toplam eğitim harcamasında hane halkı payı yüzde 18.8 iken, bu oran 2017’de yüzde 19’a yükseldi. Eğitim harcamaları 2022 yılında 2021 yılına göre %69,3 artarak 587 milyar 438 milyon TL oldu. 2022 yılında bir önceki yıla göre eğitim harcamalarının en fazla arttığı eğitim düzeyleri; %113,8 ile okul öncesi ve %74,1 ile yükseköğretim oldu.
Almanya’da Eğitim
Almanya’ da ders araçlarının ücretsiz olarak sunulması yanında, uluslararası hoşgörünün geliştirilmesi ve desteklenmesi, sınıf farkı gözetmeksizin tüm bireylerin, ortak ve ulusal eğitim için, üst düzeyde öğrenim görmelerinin sağlanması gibi değerler de işleniyor.
Ayrıca Almanya’da ve Türkiye’de anaokulu olarak isimlendirilen okul öncesi eğitim zorunlu olmamakla birlikte 4-6 yaş arası çocukların anaokulu giderlerini karşılanıyor. Gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarına geri ödeme koşuluyla ulusal bir yardım (BAföG) veriliyor.
Federal Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinde ders kitaplarının genelde ücretsiz temin edildiği, ancak eyaletlerde değişik düzenlemeler olabildiği söyleniyor. Aileler iki ya da üç euro karşılığında okulda okul kitaplarını ödünç alabiliyorlar.
Türkiye’de Eğitim masrafları ne durumda
Türkiye’ de ise 2020 yılında yapılan bir çalışmada öğrencileri velilerinin %45’i ile özel okul velilerinin %58,9’u eğitimde yaşanan sorunlardan biri olarak eğitim masraflarını gördüğünü gösterdi.
Okullarda Eğitim saatlerinin verimliliği Önemli
Öte yandan eğitim birimlerinin çocukları geleceğe yetiştirmekte rehberlik hizmeti konusunda da çalışmaları önemli; nitekim eğitimin temel amaçlarından biri olan her bireye kendi yetenek ve ilgi alanına göre en uygun bilgi imkanını sağlamak yönünde esaslı bir psikolojik danışma ve rehberlik faaliyeti ‘kritik’ bir başlık olarak dikkatlerden kaçmıyor.
Ayrıca eğitim kalitesini belirleyen bir unsur da eğitim saatlerinin verimliliği ve öğretici kalitesinin uluslararası seviyeye yükseltilmesidir.
Eğitim sistemi gelişmiş ülkelerde bu saydıklarımızın hepsi milli eğitim sisteminde okullarda ciddiyetle uygulanıyor.
Üstelik eğitim sistemi nispeten daha gelişmiş ülkelerde okul ders kitaplarında öğrenciye doğru ve düzenli kullanıma ilişkin terbiye de öğretiliyor.
Türkiye’de bu konuda daha gayretli çalışmaların yapılması gerekiyor!