DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Almanya’da Ücretlerin -Halen- Çok Düşük Olduğu Söylendi!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Almanya’da Ücretlerin -Halen- Çok Düşük Olduğu Söylendi!

Bu yılın başlarında Almanyada binlerce doktor ve tıp merkezi çalışanı, düşük ücretler ve yüksek maliyetler nedeniyle grev yapmıştı. Ardından Öğretmenler sendikaları,  10 Mayıs 2024 Cuma günü iş bırakma eylemi düzenledi.

4 Mart’ ta da ülkede ulaşım hizmetlerinde çalışanlar greve gitti. Sendikalar  çalışma saatlerinin 38’den 35’e düşürülmesini ve en az 500 euro maaş zammı yapılmasını istiyor. Öte yandan yüksek kar açıklayan şirketlere karşı yüzde 15 zam ve bir kereye mahsus olmak üzere 3 bin euro enflasyon telafi farkı gibi teklifler gündemde yer aldı.

Almanya’ da Enflasyon Var!

Almanya’da yıllık enflasyon Haziran ayında yüzde 2,2 oldu; tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Haziran ayında bir önceki yıla göre %2,2 oranında arttı. Mayıs 2024’te yıllık değişim oranı +%2,4, Nisan ve Mart 2024’te ise +%2,2 olmuştu.

Haziran ayında tüketici fiyatları Mayıs ile karşılaştırıldığında, %0,1 oranında arttı.

Türkiye’de TÜİK’ in karşılığı olan Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) Başkanı Ruth Brand, “Enerji ve gıda fiyatları, yılın başından bu yana genel enflasyon üzerinde azaltıcı bir etkiye sahip oldu. Buna karşın hizmet fiyatlarında ortalamanın üzerinde artışlar görmeye devam ediyoruz.” açıklaması yapmıştı.

Almanya özellikle pandemi etkisiyle ağırlaşan ekonomik çarklardaki mali disiplini sağlamak için kontrollü bir ekonomi politikası uyguluyor.

Örneğin 2022′ de Almanya’da reel ücretlerdeki kayıp 2.çeyrekte %-4.4’e yükseldi…  Ki Almanya şartlarında ciddi bir rakam bu;

Geçen yıl ise özellikle Ukranya-Rusya savaşının enerji sektöründeki maliyet baskıları söz konusuydu;

Aslında otomotiv başta olmak üzere Alman ekonomisinin lokomotif sektörlerinde son yıllarda yavaşlama sinyalleri gelse de, faiz-enflasyon arasındaki ‘rasyonel’ işleyişi kontrol etmekte önemli bir çaba gösterdi.

2021′ e kadar Almanya’da 10 yıl sürekli artan reel ücretler 4 yıldır geriliyor.

İşte son yıllarda bu reel gelir farklarını kapatacak hak taleplerini duyurmak için sendikalı işçiler grev yapıyorlar. Aslında emekçilerin hak talepleri yalnızca Almanya’ da değil, Avrupa’ nın birçok ülkesinde benzer grevlerle seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Özellikle havayolu işletmelerinde iş bırakma eylemleri birçok havaalanında uçak seferlerinin aksamasına yol açtı. Ancak enflasyonun Almanya’ nın işgücü gelirlerinde birkaç yılın birikimli döngüsünde reel gelir kayıplarına yol açtığı da bir gerçek.

Nitekim Sosyal-Demokrat Almanya Başbakanı Olaf Scholz’dan da konuyla ilgili bir açıklama geldi; Almanya’ da ücretlerin ücretlerin halen çok düşük seviyede olduğunu ifade ederek çalışanların hak taleplerine destek verdi.

Almanya Başbakanı 2018-2021 yılları arasında Angela Merkel’in şansölye yardımcısı ve maliye bakanı olarak görev alması dolayısıyla ülkenin çalışma ve ücret seviyesindeki değişimleri iyi bilen bir siyasetçi olarak biliniyor.

YORUM YAP