Alzehimer Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Alzheimer Demans Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği Genel Başkanı Hakan Berktaş, “Tedavisi olmayan bu hastalık için bir an önce önlemler alınmalı, sosyal politika ve projeler üretmelidir” dedi.
Haber: Nezih VAROL
Tüm dünyada ve ülkemizde Alzheimer hastalığının yıkıcı etkilerini azaltmak ve hastalığın erken dönemde tespit edilmesinin sağlanması amacıyla 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak belirlendi. Hastalığa olan farkındalığı arttırmak amacıyla gerçekleştirilen değişik etkinlikler kapsamında bir açıklama yapan Alzheimer Demans Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği Genel Başkanı Hakan Berktaş, “Tedavisi olmayan bu hastalık için bir an önce önlemler alınmalı, sosyal politika ve projeler üretmelidir” dedi.
Berktaş açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yaşlı nüfusun sürekli artması ile Demans’ın (bunama) en yaygın sebebi olan Alzheimer hastalığının ülkemiz ve dünya için her geçen gün önemi artıyor. Alzheimer hastalığı Demans (bunama) tiplerinden biri olup, beyin hücrelerinin küçülerek aktivitesini kaybetmesi ve zamanından önce ölmesinden kaynaklanan bir hastalık. Günlük aktivitelerin bozulması, ilerleyen dönemde hastanın kendini ifade edememesi, çevreyle ilişkilerinin bozulması, hesap muhakeme yeteneğinin ve algılamanın bozulmasıyla kendini gösteren, daha ileri dönemlerde ise kişilik değişiklikleri ile psikolojik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Alzheimer hastalığı içinde bulunduğumuz ve yaşanacak olan yüzyılın en büyük sorunu olacaktır, onun için bu konuda farkındalığın artması gerekmektedir. Bu konuyu değerlendirirken sadece hasta açısından değil, onlara bakan yakınları açısından da değerlendirilmeli ve onlara destek verilmelidir. Şu anda insanların büyük çoğunluğunu, hatta herkesi potansiyel Alzheimer hastası olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu nedenle tedavisi olmayan bu hastalık için bir an önce önlemler alınmalı, sosyal politika ve projeler üretilmelidir.”