DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Bintepeler Lidya Tümülüsleri Kaçak Kazılarla Tahrip Oluyor!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bintepeler Lidya Tümülüsleri Kaçak Kazılarla Tahrip Oluyor!

Bintepeler Lidya Tümülüsleri Kaçak Kazılarla Tahrip Oluyor!

Manisa’ nın Alaşehir ilçesi sınırlarında yer alan 3 bin yıllık Bintepeler Lidya Tümülüslerinde kaçak kazılarına rastlanıyor.

Tümülüsler UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Anadolu’nun piramitleri diye de geçen bu tepeciklere tümülüsler deniyor

Bu bölgedeli tümülüsler, Manisa’nın Salihli, Ahmetli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri arasında ‘Bintepeler’ olarak biliniyor; civarda antik dönemde Lidya soyluları ve kraliyet ailesi üyelerinin defnedildiği irili ufaklı 115 tümülüs bulunuyor.

Tümülüsleri’n tahrip edilme nedeni defineciler olarak gösteriliyor. Kaçak kazı yapan ve iş makineleriyle tümülüslere zarar veren soyguncuların yakalanması için jandarma ekipleri devriye sayısını sıklaştırdı. Yöre halkından da duyarlılık beklenerek bu tümülüslerin korunmasına destek olmaları ve kaçak kazılara karşı duyarlılık olmaları istendi.

Kaçak kazı yapanlar bir şey bulurum umuduyla kazıyor ve bu güzelliği bozuyorlar. Aslında kazılarda birşey bulunmuyor, sadece tarihi ve coğrafi yapıyı bozmakla sonuçlanıyor. Halk definecilere sesleniyor: ‘Bu tarihi ve coğrafi güzelliği tahrip edip bozmayın. Bu mezarlar bizim geçmişle olan bağlantımız. Kendi ellerimizle bu mirası yok edersek torunlarımıza kötü bir iz bırakmış oluruz!”

YORUM YAP