CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Ulusal Süt Konseyi tarafından 1 Mayıs-30 Haziran döneminde geçerli olmak üzere oluşturulan çiğ süt referans fiyatını meclis gündemine taşıdı.
CHP’li Başevirgen, “11 Aralık 2020’de soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı, 1 Ocak 2021-30 Nisan 2021 tarihlerini kapsamak üzere litre başına 2,8 lira olarak belirlenmişti. Ancak ayda neredeyse iki kez zamlanan yem fiyatlarına rağmen süte 10 kuruş zam yapılmasının, besicilere ve süt üretimi yapanlara bir faydası olmayacak. Bu şartlarda üretmek çok zor. Küçük çiftçi bitiyor. “ dedi.
“Kalite Analizini Kim Yapacak”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi veren Bekir Başevirgen, “ Ulusal Süt Konseyi’nin yaptığı açıklamaya göre % 3,5 ve üzeri yağ, yüzde 3,1 ve üzeri protein değerine sahip sütler A sınıfı olarak, %3,2 ve yüzde 3,5 arasında yağ, yüzde 3 ve yüzde 3,1 arasında protein değerine sahip sütler ise B sınıfı olarak ve %3,2’den az yağ, protein değeri ise yüzde 2,9 ve 3 arasındaki sütler ise C sınıfı olarak değerlendirilecek. Ancak kalite analizini kimin yapacağı, hangi sıklıkla yapılacağı, analiz ücretinin ne kadar olacağı ve kim tarafından karşılanacağı, altyapı ve ekipman sorunlarının nasıl çözüleceği soruları hala yanıt bekliyor. Çiğ sütte kalite oyunu mu oynanacak?” dedi.
“Sütler Kalitesiz Denip İthalat Mı Zorlanacak?”
Kooperatif ve birlik üyesi küçük üreticilerin çiğ sütlerinin ortak süt tanklarında toplandığını, yani yağ oranı düşük olan ile yüksek olan sütün birbirine karışacağını ifade eden Manisa Milletvekili Başevirgen, “Böylece, neredeyse tüm sütler kalitesiz gösterilerek süt fiyatı 2.80 den verilmeye devam mı edilecek? Ülkemizdeki süt kalitesiz deyip ithalat kapıları mı zorlanacak? Sanayici mi kurtarılmaya çalışılıyor?” diye sordu.
“Yem/Süt Dengesine Yasal Zorunluluk Şart”
Sütün market fiyatlarında son bir yılda %100 artış yaşanırken, çiğ sütte fiyat artışı olmamasının izah edilebilir olmadığını ifade eden Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “ Yem fiyatları yükseliyor, süt yükselmiyor. Dolar yükseldiğinde yem yükseliyor, dolar düştüğünde yem düşmüyor. Bu üreticilere yansıyor ve hayvanlar kesime gidiyor. Üretici kazanamıyor. Üreticinin beklediği en azından 1 Litre süt/1.5 kg yem paritesinin oluşturulması yani bugün için çiğ sütün en az 3.80 TL olmasıdır. Yem/süt dengesinin gözetilmesinin yasal zorun luluğa çevrilmesi şart.” diye konuştu.