Danıştay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı planlar çerçevesinde Tuz Gölü’ ne yeni parsellerle 10 yeni tesis kurulmasına onay vermedi. Karar Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi.
1. Derece doğal sit alanı olarak kabul edilen Tuz Gölü’ nde 3 kez ÇED raporları iptal edilmesine rağmen 2013 yılında “1/50 bin ölçekli Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Çevre Düzeni Planı” değişikliğine gidildi. Bakanlık değişiklik amacını gölde daha fazla tuz çıkarılması olarak gösterdi. Ancak 3 kez ÇED raporları iptal edilmesine rağmen Bakanlık bu kez 2013 yılında “1/50 bin ölçekli Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Çevre Düzeni Planı” değişikliğine gitti.
2014 yılında TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, davaya müdahil oldu, yapılan itirazlar sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı planlar Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi.
Danıştay kararında “Çevre Düzeni Planlarına Dair Yönetmelik uyarınca, plan hazırlama sürecinde tabiat varlıklarını koruma kurul ve komisyonlarının dışında ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınmadığı, dolayısıyla plan hazırlama sürecinde katılımın yeterince sağlanmadığı, bununda ilgili yönetmeliğe ve planlama ilkelerine uygun olmadığına” dikkat çekildi.
Yüksek mahkeme Tuz Gölünün sit alanlarını kapsayan dava konusu plan değişikliğinin doğal çevrenin korunması konusunda gerekli karar ve hükümleri içermediğine vurgu yaparak, plan değişikliğinin planlama ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığına işaret etti.
TUZ GÖLÜ ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP A SINIFI SULAK ALAN
UNESCO Dünya Miras Alanları Geçici Listesine dahil edilen ve 1.Derece sit alanı olan Tuz Gölü, Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içinde yer alır. Tuz Gölü havzası ülkemizde biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyor; bölgede 85 kuş türü, 4 tanesi endemik 129 böcek türü, 15 memeli türü ve 38 tane endemik bitki türü bulunuyor. Göl, filamingoların yaşam alanı olarak da biliniyor.