DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Dünya Nüfusunun Neredeyse Dörtte Biri Su Kıtlığı Riski ile Karşı Karşıya!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Dünya Nüfusunun Neredeyse Dörtte Biri Su Kıtlığı Riski ile Karşı Karşıya!

ABD merkezli Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün raporuna göre dünya nüfusunun neredeyse dörtte birinin su kıtlığı riski ile karşı karşıya olduğunu belirlendi. Rapora göre tatlı su kaynakları tehlikeli biçimde tükeniyor. Avrupa Çevre Ajansı’ na göre içme suyu talebinin mevcut miktarı aşması halinde su kıtlığı oluşuyor. Yıllık su rezervleri kişi başına bin 700 metreküpün altına düştüğünde bölgenin su kıtlığı yaşadığı kabul ediliyor.

Özellikle iklim değişikliği, nüfus ve yerleşim problemleri nedeniyle su kıtlığı dünya nüfusunun %40’ını etkiliyor ve azalan içme suyu kaynaklarının etkileri tüm kıtalara yayılıyor. Tahminlere göre günümüzde yaklaşık 2,1 milyar insan temiz suya erişemiyor, yaklaşık 700 milyon insan ise su kıtlığı çekiyor. Su kıtlığı çeken dünya nüfusunun 2025 yılında 3 milyara çıkacağı öngörülmekte.

Su kıtlığı riski listesinin ilk beş sırasında Katar, İsrail, Lübnan, İran ve Ürdün var. Rapora göre su kıtlığı riskinin en fazla olduğu 17 ülkede tatlı su kaynaklarının %80’i tüketilmiş durumda.

Araştırmacılar, aralarında Hindistan, Pakistan, Türkmenistan ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 27 ülkenin “yüksek seviyede su kıtlığı tehlikesi” ile karşı karşıya bulunduğuna vurgu yapıyor.

Türkiye ise “su kıtlığı riski listesinde” 164 ülke arasında 32. sırada yer aldı. NASA’nın ardından WWF de (World Wildlife Fund-Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı) uyarıyor, Türkiye’ de su kıtlığı kritik seviyeyi geçti.

YORUM YAP