Ege Üniversitesi (EÜ) Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM) tarafından EÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen “II. Uluslararası Kadın Sempozyum”unun ilk oturumunda alanında uzman konuşmacılar kadın sorunlarını tüm yönüyle ele aldı.
EÜ Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Engin “Farklı Coğrafyalarda Kadın Ruh Sağlığı” başlıklı sunumunda, “Kadınların dünyada maruz kaldığı şiddet, yoksulluk, fazla iş yükü, stresle karşılaşmalarına neden oluyor ve kadınlarda maalesef erkeklerden 1.7 kat daha fazla depresyon görülme sıklığı biliniyor. Erkek hegamonyasının yoğun olduğu ülkelerde kadın ruh sağlığı daha fazla hassasiyet kazanıyor” dedi.
Prof. Dr. Engin, Refah seviyesi yüksek olan ülkelerin ruh sağlığı hizmetlerine daha fazla önem verdiğini bu alana daha fazla bütçe ayırdığını ifade ederek şunları söyledi:
“Türkiye’de 11 tane Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bulunuyor. Bu da Avrupa Bölgesi içerisinde nüfusuna oranla ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı sayısının Türkiye’de daha az olduğunu gösteriyor. Yoksul halk kitlelerinde sağlık problemleri, yoksul olmayanlarda belirgin biçimde fazladır. Yoksul gruplar içinde çoğunluğu kadınlar oluşturmaktadır. Dünyada var olan 3,1 milyar yoksul insanın yüzde 70’ini kadınlar oluşturmaktadır. Bu durum da kadınları açıkça yoksulluğa, yoksulluk da depresyona sürüklemektedir. Aslında depresyonun yaygınlığı, yoksulluk
yaşayan ve bu nedenle de yalnızlık ve sosyal dışlanmaya maruz kalan kadınların yaşadığı stresin daha fazla olmasıyla ilişkilidir. Ayrıca son yıllarda yapılan çalışmalar yoksulluğun şizofreniye yol açabildiği yönünde kanıtlar sunmaktadır” diye konuştu.