Avusturyalı bilim insanları ‘Kuantum dolaşması’ teorisini radar sistemlerine uyarladı. ‘Kuantum dolaşması’ ışığın en küçük hallerinden biri kabul edilen ‘foton’ üzerinden çoklu parçacıkların birbirini etkilemesine dayanıyor. Ancak bilimsel olarak bu etkileşimin nedeni henüz tam anlaşılabilmiş değil.
Kuantum dolaşması, iki parçacığın birbirine bağlı kaldığı ve birbirlerinden ne kadar uzakta olduklarına bakılmaksızın fiziksel özellikleri paylaştığı fiziksel bir fenomendir. Basit anlamda, farklı yönlere dağılan aynı kaynaktan iki foton’un birinin dönüş yönü değiştirildiğinde (spin), diğeri de ‘kendiliğinden’ aynı şekilde dönmesi demek…
Bu özelliği Kuantum dolaşmanın anlık olarak bilgi iletiminde müthiş bir hız kazanması anlamına geliyor.
İşte Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan fizikçiler, nesne algılama yöntemi olarak dolaşan fotonlara dayanan buna benzer bir kuantum radar prototipini geliştirmekle uğraşıyor. Eğer buluş başarılı olursa biyomedikal ve güvenlik endüstrilerini önemli ölçüde etkileyebilir.
Araştırma grubunda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Stefano Pirandola ve York, İngiltere’den David Vitali ve Camerino Üniversitesi(İtalya) yer alıyor. Gurubun araştırmaları sonucu mikrodalga ‘kuantum aydınlatması’ adı verilen yeni bir tür tespit teknolojisi ortaya çıkarıldı.
Kuantum radar olarak da bilinen prototip, klasik radar sistemlerinin sıklıkla başarısız olduğu gürültülü termal ortamlardaki nesneleri algılayabilir. Teknoloji, ultra düşük güçlü biyomedikal görüntüleme ve güvenlik tarayıcıları için potansiyel uygulamalara sahip olabilir.
Kuantum dolaşması deneyleri NASA’ da da yapıldı
Kuantum radar sistemlerinin uygulama alanları birçok endüstriyi etkileyebilir. En başta uzay-dünya iletişiminde de kullanılabileceği alanların olmasıdır.
Örneğin, NASA’nın LADEE (Lunar Atmosphere Toz ve Çevre Gezgini), kuantum dolaşmanın, uzay aracı ile yeryüzündeki bir alıcı arasında bilgi yüklemek ve indirmek için nasıl kullanılabileceğini gösterdi.
Önceleri ‘çekim yasasıyla’ izah edilmeye çalışılan birçok fizik kuramı, Kuantum terorileri ile yeni bir aşamaya geçecek gibi gözüküyor.
Bilimdeki bu yeni gelişme, bir bilim kurgu dizisi olan ‘Fringe’ de aşık bir çiftin farklı evrenlerden birbiriyle iletişim kurmasına dayalı filmde de işlenmişti.