DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Esenboğa’da Casuslar Takası Gerçekleştirildi!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Esenboğa’da Casuslar Takası Gerçekleştirildi!

Esenboğa soğuk savaş dönemi casusluk filmlerini andıran nefes kesen sahnelere tanık oldu; MİT koordinasyonunda Ankara Esenboğa Havalimanı’nda, Rusya ile ABD arasında mahkum takası gerçekleşti. Casuslar takasında ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimi yapıldı.

MIT konuyu, “Son dönemin en geniş kapsamlı olan bu takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmiştir” ifadeleriyle duyurdu.

Tarihe geçen takas operasyonunda toplamda 7 uçak ile Türkiye’ye nakledilen şahıslardan; 2’si çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, 3 rehinenin de ABD’ye nakledilmesi sağlandı. The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, ile ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus’ta cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yashin ve Almanya’da cezaevinde bulunan FSB subayı Vadim Krasikov gibi isimler yer aldı.

Takas faaliyetinin bütün güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları MİT tarafından karşılanırken yine taraflar arasındaki iletişim ve koordinasyon da MİT üzerinden sağlandı.

Bu çerçevede, takasın gerçekleştiği Ankara’da da rehinelerin değiş-tokuşu MİT’in kontrolünde yapıldı. Taraf ülkelerin tasdik işlemlerinin tamamlanması, sağlık kontrolleri ve talep edilen diğer ihtiyaçların karşılanması sonrasında rehineler gidecekleri ülkelerin uçaklarına MİT’in onayı ve talimatlarıyla yerleştirildi. Taraf ülkelerin uçaklarının dönüşü de yine MİT’in onayıyla sağlandı.

Böylelikle Eseboğa’ daki Casuslar takasıyla 2. Dünya Savaşı sonrası en büyük esir değiş-tokuşu gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Ankara’daki tarihi casus takasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bugün Ankara’da tarihi bir tutuklu takası operasyonu gerçekleştirildi. Bu operasyonda görev alan Milli İstihbarat Teşkilatı personelimizi yürekten tebrik ediyorum. Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu doğrultusunda barışçıl diplomasinin merkezi olmaya devam edecektir.” dedi.

Türkiye barışçıl diplomasinin merkezi olmaya devam edecektir

MİT’in yönettiği takas operasyonuyla ilgili olarak Rusya, ABD Başkanı Biden ve Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’ye teşekkür etti.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell ise yaptığı açıklamada “AB, vatandaşlarının Türkiye’nin yardımıyla serbest bırakılması ve özgürlüğüne kavuşmasıyla rahatlamıştır” dedi.

Dışişleri Bakanlığından da MİT’in koordine ettiği tarihi takasa ilişkin, “Türkiye, uluslararası alanda barış ve istikrarın sağlanması için her türlü katkıyı sunmaya devam edecektir” açıklaması geldi.

YORUM YAP