DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Et İthalatı 4 Kat Arttı Ama Fiyatlar Hala Yükseliyor!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Et İthalatı 4 Kat Arttı Ama Fiyatlar Hala Yükseliyor!

Asgari ücret, özellikle emekli aylığı, gelir erozyonu, yoksulluk derken et fiyatları hâlâ yükseliyor olması bir yana TÜİK verilerine göre, et ithalatında da geçen yıla göre 4 kat artış var.

Bazı siyasetçiler ”Et fiyatları niye yükseliyor’ diye mezbahanecilere sorduk; ‘Hiçbir sebep yok, iktidar düşsün diye hükümeti köşeye sıkıştırıyorlar’ ifadesiyle konuyu absürtleştirse de bu laf et ithalatının rekor kırmasına rağmen fiyatların artmasını açıklamıyor!..

Hem ithalat artıyor hem kırmızı et fiyatları.

Oysa halka ucuz et yedirmek için geçtiğimiz Ramazan ayında bile ithalat yapıldı; Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, Rekabet Kurumu, Gıda Komitesi, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu ve daha birçok kurum, kuruluş halka ucuz et yedirmek için canla başla çalıştı.

Ancak et fiyatla yine arttı.

https://www.birgun.net/haber’den Havva Gümüşkaya konuyla ilgili yazısında;

”14 yıldır kesintisiz süren et ithalatında bu yılın ilk altı ayında 2018’deki rekorun üzerine çıkıldı. Haziran ayında 63,2 milyon dolarlık et ithalatı yapılırken Ocak-Haziran dönemindeki fatura 336,2 milyon dolar oldu. 2023 Ocak-Haziran dönemine göre et ithalatı 4 kat arttı.” ifadesini kullandı.

Ancak Et fiyatları yine arttı!

”2018 yılında et ithalatı 323 milyon 554 bin dolarlık fatura ile rekor düzeye ulaştı. Bu yıl ise kırmızı et fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalatta gaza basılınca ilk altı ayda 336 milyon 236 dolar et ithalatına harcandı.

Et ithalatının yanı sıra canlı hayvan ithalatına da son sürat devam edildi. TÜİK rakamlarına göre haziranda 69,5 milyon dolar tutarında canlı hayvan ithalatı yapıldı. Ocak-Haziran döneminde yapılan canlı hayvan ithalatının faturası ise 372 milyon 249 bin dolar oldu. Artan fiyatlara karşı ithalatın kısa vadeli ve geçici bir çözüm olduğu yönündeki eleştirileri görmezden gelen Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yıl kırmızı et üretiminde yüzde 5 oranında bir azalma bekliyor.”

Ancak et fiyatları yine arttı!

”ESK (Et ve Süt Kurumu), 2023 yılında Avrupa’dan 3 bin 481 ton, Bosna Hersek’ten 801 ton olmak üzere toplam 4 bin 293 ton taze/soğutulmuş kemiksiz sığır eti ve 38 bin 641 ton taze/soğutulmuş çeyrek karkas sığır eti ithal etti. Toplam et ithalatı 43 bin ton olarak gerçekleşti. Güney Amerika ülkelerinden 56 bin 249 baş, Avrupa ülkelerinden ise 18 bin 305 baş olmak üzere toplam 74 bin 554 baş canlı kesimlik sığır ithalatı yapıldı.”

Yine de kırmızı et fiyatları yine arttı.

Konu halen rekabet kurulunun gündeminde.

Belki konunun temelinde Büyükşehir yasasıyla köylerin mahalleye dönüşmesinin de etkisi var ya da gübre fiyatlarındaki artış ve tedarik sorunu hayvan yemi üretimini, hayvan yemi de hayvan bakımını olumsuz etkiliyor.

Elbette daha pahalı yem demek girdi maliyetinin arttırdığı gibi Türkiye gibi ithalata bağımlı hale getirilen bir ülkede, büyükbaş ve tavuklarla beraber daha yüksek et fiyatları anlamına geliyor.

Ama bu da yeterli bir cevap değil.

Belki Et ve Süt Kurumu özelleştirme süreci konuyu bir ölçüde açıklayabilir; bu konuyla ilgili Formathaber sitemizde bir değerlendirme için bakınız: https://www.formathaber.com/kirmizi-et-fiyatlari-e-b-k-ile-manisa-kombinasinin-ozellestirilmesi-21742/)

Uzmanlar aslında bugün gelinen noktanın Türkiye’ nin tarım ve hayvancılık politikalarının sonuçları olduğunu değerlendiriyor..

YORUM YAP