DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

HUKUK ‘DUR’ DEDİ; MOSB GENİŞLEME ALANINA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI

Yayınlanma Tarihi : Google News
HUKUK ‘DUR’ DEDİ; MOSB GENİŞLEME ALANINA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI

Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) 7. Kısım Genişleme Alanında kalan Muradiye Orman Fidanlığı için açılan ve iptal kararları ile sonuçlanan iki davadan sonra, geride kalan aynı kısımla ilgili arazi için de yürütmenin durdurulması kararı verildi.

Bu konuda dava açan Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneğinin Başkanı Emekli Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun sorularımızı yanıtladı. Röportajı Osman Özbaş hazırladı.

Sayın Ertosun, gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz?

MOSB 7. Kısım Genişleme Alanı yaklaşık 5000 dönümdür. Bunun yaklaşık 1000 dönümü Muradiye Orman Fidanlığıdır. İfrat noktası olan fidanlığın OSB alanına katılması ile ilgili olarak, daha önce açılan iki davada iptal kararları verilmiş olup, bunların kanun yolu muhakemeleri devam etmektedir. Fidanlık haricinde kalan yaklaşık 4000 dönümlük arazi ile alakalı Derneğimizin Tarım ve Orman Bakanlığı ve Manisa Valiliğine (İl Tarım ve Orman Müdürlüğü) karşı, Toprak Koruma Kurulu Kararı ve Bakanlık Olur’unun iptalleri için açtığı, MOSB’nin davalılar yanında müdahil olduğu davada, Manisa 2. İdare Mahkemesi davaya konu işlemlerin yürütmelerinin durdurulmasına karar vermiştir.

Verilen karar Çinli otomotiv firmalarının yatırımını etkiler mi? Bölgeye yeni yatırımların gelebileceği de söyleniyor. Ne dersiniz?

Firmaların isimlerini zikretmek istemiyorum. Uzmanları, kurulacak otomotiv sanayisi için geniş bir alan gerektiğini, bunun da yaklaşık 1500 dönüm civarında olduğunu söylüyorlar. MOSB 6. Kısımda bu kadar yer yok. Bunun için MOSB, 7. Kısım Genişleme Alanında son günlerde tesviye, yol açma, inşaat vb. çalışmalarını hızlandırmıştı. Bu karardan sonra 7. Kısım Genişleme Alanındaki çalışmaların durdurulması gerekiyor. İtirazı mümkün olan bu karar kaldırılmadıkça, aksine davranışlar suç teşkil eder. Ayrıca Derneğimize inşaat alanında tarihi mezarların bulunduğuna ilişkin mesaj ve fotoğraflar geldi. Derneğimizce bu durum, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna bildirilmiştir. İlgili kuruluşların başvurularımızı incelemesi gerekmektedir. Bunu bekliyoruz.

‘Genişleme Alanı Manisa Büyük Ova Koruma Alanında Kalmaktadır’

Bu alana OSB kurulmasına niçin karşı çıkıyorsunuz?

Bu alanın çok büyük bir kısmı, Manisa Büyük Ova Koruma Alanı kapsamında kalmakta olup; dikili ve ekili, özetle verimli mutlak tarım arazisidir. Yılda iki ürün alınmaktadır. Bu arazilerin, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na göre korunması gerekmektedir. Yer seçimi maalesef, yatırımcı firmaların talep ve tercihleri gözetilerek yapılmakta ve gereken kararlar verilmektedir. Ülkemizin geleceği açısından, önümüzdeki yıllarda beslenme sorunu yaşamamamız için tarım topraklarımız mutlaka korunmalıdır. Üstün kamu yararı da bunu gerektirmektedir.

Manisa merkezi, otomotiv yatırımını kaldıramaz mı?

Kaldıramaz. Sözü geçen yatırım gerçekleşirse, işletme faaliyete geçtiğinde, yan sanayilerle birlikte yaklaşık 15.000 kişinin çalışacağı söyleniyor. Manisa merkez ilçelerinin çok büyük sorunları var. Bunları kısaca su, trafik, konut, otopark ve çevre kirliliği olarak sıralayabiliriz. Bu sorunlar zaten kentimizi boğuyor. Manisa’nın bir de imar sorunu var. Çok büyük sorunları olan mahalleleri var. Manisa’ya gelecek genç nüfus, başka sorunlara da yol açacak. Manisa, tarihi ve marka kentler arasında sayılıyor. Bu şehrin kimlik ve kişiliğini yok etmeye hakkımız yok. Burada özellikle Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Yunusemre Belediye Başkanlığına görev düşmektedir. Yerel idareler OSB’lerin genişlemesine ve otomotiv yatırımına destek vermemeli, karşı tavır belirlemeli ve yüksek sesle karşı çıkmalıdır.

Manisa’yı Büyük Tehlikeler Beklemektedir

Manisa’yı bekleyen tehlikeler çok mu büyük?

Evet çok büyük. Manisa’da yaşayacaklarımız, daha önce 2008 yılında Gebze’den ayrılıp, Kocaeli iline bağlı ilçe yapılan Dilovası’nda yaşanmıştır. Dilovası’nda beş OSB, bir Sanayi Sitesi ve 193 sanayi kuruluşu bulunmakta, burada yirmi binden fazla işçi çalışmaktadır. Bu bölgede yaşayanların kansere yakalanma riski Türkiye ortalamasının üç katıdır. Annelerin vücudunda kadmiyum ve alüminyum gibi metaller bulunmaktadır. Manisa’nın durumu daha kötüdür.

Biraz açabilir misiniz?

Manisa’nın merkez Şehzadeler ve Yunusemre ilçeleri,  OSB’lere doymuş durumdadır. Bu ilçeler doğudan batıya doğru Turgutlu, Bağyurdu, Kemalpaşa, Manisa, Muradiye, Çiğli ve Menemen OSB’leri ile Sancaklıbozköy’de kurulmak istenen Sanayi Sitesinin ortasında kalmaktadır. Bu durumda kuş uçuşu yaklaşık 50 kilometrelik hat boyunda 7 OSB ve kuruluş çalışmaları devam eden Sancaklıbozköy Sanayi Alanı (toplam 8) bulunmaktadır. Sancaklıbozköy Sanayi Alanı da muhtemelen ileride OSB’ye dönüştürülecektir. Aslında 7. kısma kadar genişleyen Manisa OSB ile 2. kısmı kurma çalışmalarını sürdüren Muradiye OSB’nin genişleme alanlarını da hesaba kattığımızda, Manisa merkez ilçeleri Şehzadeler ve Yunusemre, 8 değil 15 OSB ve sanayi alanının ortasındadır. Arada küçük sanayi siteleri, orta ölçekli sanayi bölgeleri ile çok sayıda geri dönüşüm tesisi bulunmaktadır. Çevre kirliliği had safhadadır. Bu sekiz OSB, atıklarıyla Gediz Nehri ve Nif Çayını kirleterek kanalizasyon kanalı haline getirmiştir. Ülkemizin ve Dünya’nın sayılı ovalarından Gediz Ovası ve Havzası yok olmak üzeredir. ‘Temiz Hava Haktır Platformu’nun 2019 yılı raporuna göre, Manisa, Ülkemizde havası en kirliler arasında 4, hava kirliliğine bağlı ölümlerde 6. sıradadır. Manisa S.O.S. vermektedir. Bu tehlikeler görülmeden yeni OSB’lerin kurulmak istendiğine ilişkin duyumlarımız da vardır.

Ama otomotiv yatırımını destekleyenler de var. Bu konuda ne diyorsunuz?

Ben destekleyenlerin azınlıkta olduğunu düşünüyorum. Konuştuğumuz ve görüştüğümüz çok kişi, tehlikenin farkında olup karşı çıkmakta, ancak çoğu sesini çıkarmaktan çekinmektedir. Son olarak söyleceğim husus; daha zamanın geçmediği, doğru yolun ve yerin bulunabileceğidir. Bu konuda yetkililere, mülki ve yerel idareciler ile MOSB yöneticilerine görev düşmektedir. Yürütmenin durdurulması kararı verilmesi, önümüze bir fırsat getirmiştir. Düşünmeli ve artık Manisa merkeze yatırım yapmaktan vazgeçmeliyiz. Unutmayalım, temiz bir çevrede yaşama hakkı, temel insan haklarındandır.

Çok teşekkür ederim.

Bana bu olanağı verdiğiniz için şahsım ve bizim gibi düşünen Manisalılar adına teşekkür ederim.

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP

Mehmet Beşeri 7 Ekim 2024 / 17:55 Yanıtla

Teşekkür ederim