DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İthalat Birim Değer Dndeksi, İhracattan Daha Fazla Arttı!

Yayınlanma Tarihi : Google News
İthalat Birim Değer Dndeksi, İhracattan Daha Fazla Arttı!

Türkiye ekonomisinin dış ticaretteki performansına dair önemli bilgiler sunan İhracat- İthalat birim değer endeksi verileri Eylül ayı rakamları açıklandı.

İhracat birim değer endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,6, ithalat birim değer endeksi yüzde 4,7 arttı.

TÜİK Eylül 2024 Dış Ticaret Endeksleri 12 kasımda verilerine göre; ihracat birim değer endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,6 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %11,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) %6,2 arttı, yakıtlarda %12,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %3,2 arttı.

İthalat birim değer endeksi %4,7 arttı

İthalat birim değer endeksi ise Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %4,7 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %8,2 arttı, yakıtlarda %3,7 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %5,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %4,3 arttı.

İhracat miktar endeksi %5,2 azaldı

İhracat miktar endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %11,8 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %12,6 azaldı, yakıtlarda %34,3 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %1,3 arttı.

İthalat miktar endeksi %5,8 azaldı

İthalat miktar endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %9,0 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %4,1 arttı, yakıtlarda %13,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %2,1 arttı.

İhracat İthalat birim değer endeksinin artış ve azalışı ne demektir?

İhracat ve ithalat birim değer endekslerinin artışı veya azalışı, Türkiye ekonomisinin dış ticaretteki performansına dair önemli bilgiler sunar. Birim değer endeksi, ihraç ve ithal edilen malların ortalama fiyat düzeyini gösterir. Eğer ihracat birim değer endeksi artıyorsa, Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin ortalama fiyatı yükselmiş demektir. Bu durum, dış pazarlarda Türk ürünlerine olan talebin arttığını veya ihraç edilen ürünlerin daha değerli hale geldiğini gösterir.

İthalat birim değer endeksinin artması ise Türkiye’nin ithal ettiği ürünlerin fiyatlarında bir yükselme olduğunu işaret eder. Bu artış, genellikle döviz kurları, ham madde fiyatları ve küresel ekonomik dalgalanmalardan etkilenir. Bu göstergeler, ekonominin genel durumunu ve dış ticaretin ülke ekonomisine etkilerini izlemek için kullanılır.

YORUM YAP