DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Kartlı Ödemede Turizm Trendlerinde İlk Çeyrek Raporu Yayınlandı!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kartlı Ödemede Turizm Trendlerinde İlk Çeyrek Raporu Yayınlandı!

Ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren global teknoloji şirketi Mastercard, 2024’ün ilk çeyreğine dair turizm trendleri raporunu yayınladı.

Raporun sonuçlarına göre Türkiye’deki yabancı kartlı işlemler Ocak-Mart 2024 dönemini kapsayan yılın ilk çeyreğinde büyümeye devam etti. 2023’ün aynı döneminde yüzde 12 olan ciro bazlı büyüme yüzde 7, yüzde 1 olan adet bazlı büyüme/ziyaretçi sayısı ise yüzde 16 olarak gerçekleşti. Türkiye’de yapılan bireysel yabancı kartlı ödemelerin ülke bazlı dağılımı incelendiğinde İngiltere menşeli kartlarla yapılan harcama sıralamasında zirvedeki yerini korurken, Mısır menşeli kartlar geçen yıla göre büyüme rekoru kırdı.

İngilizler zirvede, Almanlar takipte

Buna göre Türkiye’de yabancı menşeli kartlarla yapılan işlemlerde en çok harcama (ciro) yapan ilk beş ülke kartları sırasıyla İngiltere (%17), Almanya (%12), Amerika (%6), Suudi Arabistan (%5), Hollanda (%4) şeklinde sıralandı.

Suudi Arabistan’tan gelenler en çok giyim için harcadı

Raporun sonuçlarına göre restoran harcamaları yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre ciddi oranda artış göstererek giyim ve konaklama sektörlerinden pay aldı. Suudi Arabistanlı turistler en çok giyim harcaması yapan kitle olurken, yüksek hacimli işlemlere de öncülük etti. İngiliz turistler sağlık/kozmetik sektörleri ile ön plana çıktı. Ocak-Mart 2024 döneminde ciro bazlı sektör dağılımı giyim (%17), sağlık (%14), market (%14), restoran (%13) ve konaklama (%12) şeklinde sıralandı. Ciro bazlı şehir dağılımı ise İstanbul (%57), Antalya (%15), İzmir (%4), Ankara (%2), Muğla (%2) ve diğerleri (%19) olarak kayıtlara geçti.

İzmir’de mücevherat ön plana çıktı

İngiliz turistler en fazla İstanbul’da restoran harcaması (%21) yaparken, Hollandalı turistler en çok Antalya’da giyim (%16) harcamaları gerçekleştirdi. Almanya’dan gelen turistler büyükşehirlerde restoran (%18), giyim (%16) ve sağlık/kozmetik (%13) sektörleri, İstanbul’da ABD’li turistler mücevherata (%15) yöneldi. Amerika menşeli kartlarla yapılan harcamaların büyüklüğü İstanbul’da %75 oranında sabit kalırken, mücevherat (%15) en çok harcama yaptıkları sektör oldu.

Rapora yansıyan diğer önemli sonuçlar özetle şöyle;

Suudi Arabistanlı turistleren çok giyim harcaması yapan kitle olurken (%36) yüksek hacimli işlemlere de öncülük etti. Hollandalı turistler İstanbul (%21) ve İzmir’de (%18) daha çok restoran harcaması yaparken, Antalya (%16) ve Ankara’da (%19) giyim harcamaları ile dikkat çekti. Birleşik Arap Emirlikleri menşeli kartlarda ciro büyüklüğünde İstanbul’da giyim (%38), konaklama (%12) ve restoran (%11) sektörleri ön plana çıktı. Ukrayna’dan gelen turistlerin harcamalarında giyim İstanbul (%24) ve İzmir (%13), market harcamaları ve İzmir öne çıkan sektörler olurken Edirne’de benzin ve yakıt harcamalarında artış gerçekleşti. Azerbaycan’dan gelen turistler harcamaları İstanbul ve Ankara’da giyim ve sağlık/kozmetik sektörlerinde arttı. Bulgaristanlı turistler Marmara Bölgesi’nde sağlık/kozmetik, market ve giyim alanındaki alışverişlerle ön plana çıktı. İsviçreli ziyaretçiler ise İzmir ve Muğla’da harcamalarını artırırken, Muğla’da yapı malzemesi sektöründe yapılan harcamalardaki artış kayıtlara geçti.

*Nakit çekim işlemleri ve internet üzerinden yapılan kartlı harcamalar kapsam dışında bırakılmıştır.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış