Merkez Bankası Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporuna göre enflasyonda bir önceki aya göre gıda, temel mal- hizmet guruplarındaki artış, sırasıyla 1,01 ve 0,89, oldu.
Değerlendirmeler başlığında şu ifadeler kullanıldı:
”Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 2,30 oranında artmış ve yıllık enflasyon 2,14 puan yükselerek yüzde
14,03 olmuştur. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre gıda, temel mal, hizmet, alkol-tütün-altın ve enerji gruplarının katkıları sırasıyla 1,01, 0,89, 0,15, 0,05 ve 0,04 puan
artmıştır.
Enflasyonda döviz fiyatı geçişkenliği ve Tl’ nin değer kaybı da etkili oldu
Bu dönemde yıllık enflasyon dayanıklı mal ve diğer temel mallarda yükselirken, giyim ve ayakkabı grubunda geriledi.
Merkez Bankası araştırma raporuna göre dayanıklı tüketim malları fiyatları güçlü kredi ivmesinin gecikmeli etkilerine bağlı talep yönlü unsurlar ile Türk lirasındaki değer kaybının yansımalarıyla yüksek bir oranda artarak (aylık yüzde 5,68) temel mal enflasyonunun ana sürükleyicisi oldu. Böylelikle bu grupta yıllık enflasyon yüzde 26,50’ye ulaştı.
Dayanıklı mallarda fiyat artışları alt kalemler genelinde sürerken, otomobil fiyatlarında birikimli döviz kuru etkilerine bağlı olarak yüzde 9,70 oranında artış kaydedildi. (Bu dönemde diğer temel mal grubu fiyatları üzerinde Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri belirginleşti.)
Giyim ve ayakkabı grubunda zayıf seyreden sektörel talep koşullarının dezenflasyonist etkileri bu dönemde de devam etti ve grup yıllık enflasyonu yüzde 0,76 olarak gerçekleşti.
İşlenmemiş Gıda Fiyatları önemli ölçüde arttı
Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Kasım ayında 4,57 puan artarak yüzde 21,08’e yükseldi. Bu dönemde yıllık enflasyon, işlenmiş gıda grubunda 1,43 puan artışla yüzde 15,92 oldu. İşlenmemiş gıda
grubunda mevsimsellikten arındırılmış veriler, gerek meyve ve sebze gerekse diğer işlenmemiş gıda
fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğine işaret etti.