
15 Temmuz 1974 darbesinden itibaren 2. barış harekatı sonuna kadar Mersin’de idim, hayatım boyunca unutamayacağım tarihi olaylara bizzat şahit oldum, sonraki yıllarda da bu zaferin bazı komutanlarını tanıma şansına sahip oldum. 20 Temmuz 1974 günü Kıbrıs adasına ilk ayak basan Türk Tugayının efsane Komutanı Tümgeneral Sabri DEMİRBAĞ Paşa, 1979 yılı ağustos ayında İstanbul Tuzla Piyade Yedek Subay Okulunda Okul Komutanımız idi.
20 Temmuz 1974 günü Bolu komando Tugayını Girne’ye havadan indirmişti. yeğeni, kız kardeşinin oğlu olan Piyade Yüzbaşı Fikret ATASAY da 61. Piyade Tümeninde Karargah bölük komutanı idi, bir yıl emrinde görev yapmıştım. Asteğmen olarak 61. Piyade Tümeni Personel Müdür Yardımcısı iken çok sayıda Kıbrıs gazisi Subay ve Astsubaylar ile aynı binada görev yapmış ve Kıbrıs Harekatı ile ilgili anılarını dinlemiştim. Kıbrıs Harekatında görev alan emekli Tuggeneral Hasan SAĞLAM Paşa da daha sonraki yıllarda Milli Eğitim Bakanı olarak görev almıştı ve kendileriyle Giresun- Görele Ticaret Lisesi Müdürü iken Tekirdağ’da düzenlenen Hizmet içi eğitim Kursunda tanışmıştım.
Ankara’da aynı okulda ve aynı sınıfta beraber okuduğum T.M.T. mensubu Kıbrıslı Mücahit arkadaşlarım da bu harekata katılmışlardı, onlardan da hatıralarını dinlemiştim, Mücahit Mehmet Atlılar köyü katliamında Rum çeteleri tarafından şehit edilmişti. Türk Ordusunun bir geleneği olarak en üst rütbeli Generaller de erleriyle birlikte en önde bizzat çarpışmalara katılmıştır, b<u askeri harekat insanüstü başarılarla doludur, tanklar 45 derece meyilli arazilere tırmanırken Bey Parmak Dağlarında 80 derecelik tepeye çıkarılmıştır. Aynı anda 72 Helikopter ile bindirme ve indirme harekatı kazasız- belasız başarı ile gerçekleştirilmiş, dünya savaşlarının en zor olan amfibi harekatı ile 40 bin asker Kıbrıs’a çıkarılmıştır.
Şehitlerimize rahmetler, diler, gazilerimize şükranlarımı sunarım