“Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü Merasimi vesilesiyle yapılan törende, Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve TÜBİTAK desteğiyle üretilen, yüzde 100 yerli tünel açma makinesi Köstebek de Marmara Derin Deniz Deşarjı uygulamasında yer aldı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Marmara Derin Deniz Deşarjı Projesi ile sanayi kaynaklı atık sularının Ergene nehrine değil, 4,5 kilometre açıktan Marmara Denizine alttan verileceğini söyledi. Bakan Pakdemirli, “Derin Deniz Deşarjı 10 kilometre uzunluğunda iki tünel vasıtasıyla yapılacak. İlk bileşen olan doğu hattında yüzde 99’luk gerçekleşme sağlandı. Bütün bileşenlerinde ise toplamda yüzde 95’lik bir gerçekleşme tamamlandı.” dedi.
Bu deşarj tünellerinden Çorlu – Çerkezköy ve derin deniz deşarj hattında bugün ışığı göreceklerini söyleyen Bakan Pakdemirli, “Bu ışığa, tamamı yerli ve milli sermayeyle üretilen Türkiye’nin ilk Tünel Açma Makinesi sayesinde ulaşacağımızı da önemle ifade etmek isterim. Zira dünyada sadece 8 ülkenin sahip olduğu bu tünel açma makinesinin, bu önemli çevre projesinde kullanılmasından dolayı da, özel bir mutluluk yaşıyoruz” dedi.
Türkiye’ nin ilk tünel açma makinesinin ismi Anadolu’ydu
Yaklaşık olarak 12 bin parçadan oluşan ve 120 ton ağırlığında olan tünel açma makinesi, Köstebek, günlük ortalama 20 metre kazı performansı sergiliyor. 60 metre uzunluğunda olan makinenin benzerleri daha önce ithal ediliyordu. Köstebek gibi yüksek katma değerli ürünlerle 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisine bağlı olarak kalkınan bir Türkiye’yi yakalamak önemli bir aşamayı temsil ediyor. Tünel açma makinaları Türkiye’de karayolları, raylı sistemler ve su tünelleriyle ilgili projelerde çok fazla kullanılıyor.
E-Berk firması Türkiye’yi dünyada tünel açma makinesinde ilk tünel açma makinası “Anadolu”yu da 2017’de üretti.