Lübnan’ da, Beyrut Limanındaki büyük patlamadan sonra halkın ekonomik sıkıntıları daha da arttı. Lübnan’ da maliye politikaları koronavirüs süreci nedeniyle de olumsuz etkilenerek mart ayında ‘temerrüt’ korkusu yaşadı; yani ülkenin vadesi dolan dış borç ödemesini yapamayacağı duyuruldu. Ülkede kamu borcu 90 milyar doları aştı.
Öte yandan Lübnan nüfusa oranla en fazla Suriyeli mülteciyi ülkesinde ağırlayan ülke konumunda. Ülkede 918 bin 974 Suriyeli mülteci yaşıyor ve bu da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 25’ine denk geliyor.
Ancak sayı açısından en fazla Suriyeli sığınmacı Türkiye’ de.
Eğer Lübnan’ da olumsuz gidişata çözüm bulunamazsa, bölgede yaşanacak ekonomik buhranın, yeni mülteci krizlerini tetikleyeceğinden endişe ediliyor.
Çünkü ülkede yaşanan krizlerin bir nedeni olarak mülteci nüfusunun, ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunlara neden olduğu yönündeki eleştiriler son günlere daha da artı.
Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’nün (BMMYK) 2019 yılı verilerine göre, ülkesini terk eden toplam Suriyeli sığınmacı sayısı 5 milyon 625 bin 871. Fakat bunlar kayıt altına alınmış olanlar; ayrıca kayıt dışı göçün varlığını göz ardı etmemek gerekir. Kayıt dışı olanlar da göz önüne alındığında bu sayı fazlasıyla artacaktır.
Eğer Lübnan ekonomik anlamda büyük bir kriz yaşarsa, sığınmacıların göç ve insani koşullarda barınma konusundaki çalışmalar büyük sekteye uğrayacak, hatta yeni mülteci krizlerine neden olacaktır.
Lübnan’ daki karışıklık nedeniyle mevcut Suriyeliler nereye göç edebilir?.. Ya da şöyle soralım; Suriye’ de iç savaş sonucu ülkesini terk eden sığınmacıların en çok bulunduğu iki ülkeden biri olan Lübnan’ da iç karışıklık büyürse Türkiye bundan nasıl etkilenir?
Konuyla ilgili gelişmeler yakından izleniyor.