DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Mavi Hat’lardaki Risklere Dikkat: Lübnan ve Kıbrıs!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Mavi Hat’lardaki Risklere Dikkat: Lübnan ve Kıbrıs!

İsrail-Hamas çatışmasının Lübnan’ın gündeme gelmesiyle bölgesel savaş risklerini artırırken Türkiye gelişmeleri dikkatle izliyor.

Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan konuya ilişkin yoğun diplomasi faaliyetlerini sürdürürken 24 haziran’da bir tv kanalına verdiği mülakatta Akdeniz’in mavi sularına da dikkat çekti. Hakan Fidan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile ilgili Avrupalı ve bölgesel aktörleri uyardıklarını söyledi.

Fidan, Habertürk yayınında GKRY’nin ve Yunanistan’ ın Orta Doğu’ya yönelik operasyonlar için kullanıldığına dikkat çekti.

Hakan Fidan, GKRY Gazze’ye yönelik operasyonların parçası olmasına ilişkin, şunları kaydetti:

” 7 Ekim’den sonra, İsrail’in başlattığı ilk operasyonlardan sonra biz, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin özellikle Gazze’ye yönelik operasyonlarda belli ülkelerin kullandığı bir üs olmasını istihbari raporlarla hep görüyoruz. Orada Gazze’ye yönelik istihbari uçuşların, askeri uçuşların sürekli yapıldığını. Bunu gündeme getirince biz, birdenbire burayı lojistik üs ilan ettiler, Gazze’ye yönelik. Aslında biz o zaman da dedik yani bu lojistik üs operasyonu, oranın aslında bir askeri üs olma özelliğini gizleyen bir faaliyet haline açıkçası dönüşmüş oldu.

Buranın ve Yunan adalarının Orta Doğu’ya yönelik operasyonlar için kullanılıyor olmasının ne Kıbrıs Rum Kesimi’ne ne Yunanistan’a faydası olur. Bizim tavsiyemiz, Yunanlılara da söyledik, buralardan, bu işlerden uzak durması çünkü Orta Doğu’daki devam eden savaşlara bu şekilde siz müdahil olduğunuz zaman, taraf olduğunuz zaman bu ateş gelir, sizi de bulur. Zaten biz de aynı coğrafyadayız, gelir bizi de bulur.”

Fidan, bölge aktörlerinin orada ciddi bir askerileşmenin olduğunu görmeleri ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail Lübnan Sınırındaki Mavi Hat

İsrail’in kuzeyindeki, Lübnan sınırında Hizbullah militanlarının da bulunduğu alan Mavi Hat olarak tabir ediliyor.

Önceki gün İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki Ramya ve Ayta eş-Şaab beldelerine topçu saldırısı düzenlediğini belirtirken ‘Mavi Hattaki’ askeri gerilime işaret ediyordu.

Öncesinde Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’ da suikastte uğraması ardından İsrail iki gün öncesinde Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür’ün Beyrut’ta füzeyle vurulması suikastını üstlendi.

Bunu Lübnan’ın güneyindeki Şemaa beldesine düzenlenen saldırı takip etti.

Dün akşam da Lübnan sınırındaki Hizbullah militanları füze atışlarıyla İsrail’e misilleme yaptı.

İsrail’in Matzuva yerleşim biriminin de hedef alındığı Hizbullah saldırıları gerçekleşti

Hizbullah, resmi Telegram hesabından bir açıklama yayımlayarak onlarca katyuşa roketinin ateşlendiği kaydedildi.

İsrail Lübnan’a Nasıl Saldıracağını Biliyor!

İsrail ile Lübnan Hizbullahı sınır hattındaki karşılıklı misillemelerin ardından bir açıklama da İsrail Genelkurmay Başkanından geldi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ülkesinin Lübnan sınırında düzenlenen tatbikatına katıldı.

Halevi, tatbikata katılan askerlere yaptığı konuşmada, ”Dün Hizbullah’ın en üst düzey askeri figürü olan ve aynı zamanda (Hizbullah Genel Sekreteri) Hasan Nasrallah’a çok yakın bir kişi olan ve aslında tüm askeri işleri ayarlayan Fuad Şükür’ü öldürme fırsatı bulduk.” dedi.

Halevi konuşmasında Lübnan’ı işgal etme ve Beyrut’ta yeni saldırılar düzenleme tehdidinde de bulundu: ‘’İsrail ordusu Beyrut’un bir mahallesinde nasıl hareket edeceğini ve belirli bir noktaya nasıl ulaşacağını biliyor. Aynı zamanda yer altında belirli bir noktaya nasıl saldıracağını da biliyor. Ayrıca içeride (Lübnan’da) büyük bir güçle nasıl savaşacağımızı da biliyoruz ve siz de bu hafta bunun için eğitim alıyorsunuz.” diye konuştu.

Mavi Hat’lardaki Risklere Dikkat: Lübnan ve Kıbrıs!

İsrail Lübnan sınırındaki Mavi Hat’ta gerilim tırmanırken Hakan Fidan’ın Yunanistan’a mesajı da ayrıca önem kazanıyor: ‘”7 Ekim’den sonra, İsrail’in başlattığı ilk operasyonlardan sonra biz, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin özellikle Gazze’ye yönelik operasyonlarda belli ülkelerin kullandığı bir üs olmasını istihbari raporlarla hep görüyoruz…

Orta Doğu’daki devam eden savaşlara bu şekilde siz müdahil olduğunuz zaman, taraf olduğunuz zaman bu ateş gelir, sizi de bulur. Zaten biz de aynı coğrafyadayız, gelir bizi de bulur.”

YORUM YAP