DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

MEB Okul Temizliğinde Güvencesiz ve Düşük Maaş Eleman Arıyor!

Yayınlanma Tarihi : Google News
MEB Okul Temizliğinde Güvencesiz ve Düşük Maaş Eleman Arıyor!

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) okullarında temizlik görevlisi eksikliği krizi derinleşiyor.

Önceki gün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, okullarda temizlik için talepte bulunan 271 okuldan 113 tanesinin talebini geri çektiğini, okul müdürlerine, ‘Belediyeden hiçbir şey istemeyin’ diye mesaj atıldığını ifade etti. Duruma tepki gösteren Yavaş, “Biz zehirli gıda falan vermiyoruz. Biz temizlik malzemesi veriyoruz. Bir de okulları temizlemeye talibiz. Böyle bir olayın bu kadar ülke gündemine taşınmasını da gerçekten garipsiyoruz. Biz bütün kurumlarla iş birliği yapmaya hazırız. Yeter ki oradaki çocuklar güzel bir şekilde eğitimlerini alsınlar” dedi.

Belediyeler Okulları Temizlemeye Talip Ama MEB İstemiyor!

Tasarruf, Planlama ve İş idaresi politikalarında eksiklikler görülen MEB okullarında hijyen ve temizlik görevlisi sorunlarına geçici de olsa çözüm getirme noktasında belediyelerin destekleri de önemli; ancak MEB bu desteği de engelliyor.

Örneğin İzmir Buca’da Meşkure Şamlı Ortaokulu ve Ali Kuşçu İlkokulunun temizliğinin Buca Belediyesinin ekiplerince yapılması krize yol açtı.

Buca’da temizlik krizi nedeniyle MEB, okul yöneticileri için soruşturma açılacağı belirtiliyor.

Oysa bazı uzmanlar bu konuda Japonya örneğini göstererek, hatta Finlandiya’da rastlanan şekilde okulların belediye hizmetlerinden de yararlanarak okul yöneticileri, öğrenciler ve öğrenci velileri ile eğitim kurumlarında temizliği kendilerinin sağlamaları yönünde uygulamaların olabileceğini de vurguluyorlar.

Okul Temizliği ‘Geçici Elemanlarla’ kapatılmaya çalışılıyor 

MEB Tasarruf Tedbirlerine takılırken ‘Toplum Yararına çalışmalarda  geçici olarak ve İŞKUR ile kamu kurum ve kuruluşları işbirliğinde düzenlenen programlar üzerinden okullara eleman temin yoluna gidiliyor. Ancak güvencesiz ve düşük maaşlarla çalışmak zorunda bırakılan personelle, bu yeni sistemin verimsiz olduğunu belirtiliyor. Çünkü günlüğü 566 lira! Üstelik bu çalışma süresi de emekliliğe sayılmıyor.

Öyle ki haftada 3 gün çalışacak, son 30 gün sigortası olmayacak, hane halkının geliri 2 asgari ücreti geçmeyecek, GSS’si yatırılacak, ayda 6000-7000 TL arası maaş alacak okul temizlik elemanı arıyor.

Toplum Yararına Program kapsamında kontenjan tahsis edildi

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada okullarda temizlik hizmetleri ile ilgili ‘Toplum Yararına Program kapsamında 30 bin kontenjan tahsis edilmiştir ve bu personel bugün itibarıyla tam zamanlı olarak göreve başlamıştır.’ ifadeleri kullanıldı.

“İşgücü Uyum Programı” kapsamında da yarı zamanlı 120 bin kontenjan ayrıldığı, ancak bahse konu programın bu yıl ilk kez uygulanmasından kaynaklı yeteri başvuru olmaması nedeniyle gecikmelere bağlı bazı sorunlar yaşandığı’ belirtildi. ‘Söz konusu İUP programı kapsamında hâlihazırda 63 bin 777 personel görev yapmaktadır.’ denildi.

Aslında sorunun temelinde bütçesizlik boyutu kadar planlama eksikliği, iş idaresi-insan kaynaklarının rasyonel olmaması da önem kazanıyor; çünkü MEB temizlik personeli için asgari ücretliden bile az, düşük maaşlı eleman çalıştırma çözümüne giderken okullarda daha önce temizlik personeli olarak işe başlayanların terfileri de eleman eksikliğinin diğer boyutunu oluşturmakta.

Kimi okullarda temizlik hijyen eksiklikleri de dile getiriliyor. Hatta Antalya’da bir lise de sınıfları öğrencilerin temizlediği ileri sürüldü.

YORUM YAP