Önceki gün kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin uzun dönemli döviz cinsinden kredi notunu ‘B1’ den ‘B2’ye düşürdü, not görünümü ‘negatif’ olarak teyit etti.
Kuruluş, Türkiye’nin dış kırılganlıklarının muhtemelen ödemeler dengesi krizine yol açabileceğini ve mail tamponlarının aşınmakta olduğunu kaydetti.
Moody’s yeni not değerlendirilmesinde 3 temel faktörün rol oynadığı belirtildi; buna göre ‘jeopolitik riskler ile ödemeler dengesi, mali tamponlar ve kredi profiline yönelik riskler’ gösterildi.
Uluslararası Kredi derecelendirme şirketi Moody’s, ekonomik durum notuna ilişkin değerlendirmelerini, daha çok mali risk yönetimine ilişkin araştırmalarına dayandırıyor.
Uğur Gürses, Moody’s yeni kredi notuna ilişkin değerlendirmeyi de şu ifadelerle yazdı:
”Moody’s Türkiye’nin kredi notunu B2’ye düşürdü. Bu seviye, iktidar partisinin 2003’te devraldığı kredi notunun altında. Hem de tarihsel olarak en düşük seviye.”
Diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) ise 7 Mayıs’ta Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu “B+”, uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu ise “BB-” olarak teyit ettiğini duyurmuştu.