DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

MUĞLA ÖĞRETMEN AKADEMİLERİNDEN MENTEŞE GEZİSİ

Yayınlanma Tarihi : Google News
MUĞLA ÖĞRETMEN AKADEMİLERİNDEN MENTEŞE GEZİSİ

Muğla ilinde görev yapan öğretmenler Muğla merkez ilçesi Menteşe’yi gezdi.

Millî Eğitim Bakanlığının 50 pilot ilde sürdürdüğü Öğretmen Akademileri projesi çerçevesinde Şehir ve Kültür Akademisi’nde görev alan öğretmenler bu proje kapsamında Menteşe’ yi gezerek daha yakından tanıma fırsatı buldular.

9 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirilen gezinin rehberliğini Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz yaptı.  Temsilcilik merkezi (AGADEMİ) önünde başlayan geziye değişik ilçelerden de gelen 60 civarında öğretmen katıldı.

Gezide Kurşunlu Camii, Yağcılar Hanı, Arasta, Zahire pazarı, Saatli kule, Eski Muğla sokakları, Şahidi, Saburhane ve Mihail ustanın yaptığı taş evler gezilirken binaların özellikleri üzerinde bilgiler verildi.  Kuzulu kapılar, köşelerin pahlanarak geçişi rahatlatması, sokakların deve ve at yüküne göre düzenlenmiş olmaları, Arasta’ da ham madde temini dışında imal ve üretim anlayışının hâkim olduğu anlatılırken öğretmenlerin ilgi ve dikkatleri görülmeye değerdi. Kurşunlu camiinin kurşun kaplamasının önemi ve iç süslemelerindeki modern resimler de katılımcıların yoğun ilgisini çekti. Gezide ayrıca Koca Mustafa Efendi Kütüphanesi de ziyaret edilirken Koca Mustafa Efendi ve Kütüphanesi hakkında bilgi verilip eski yazılı kitabesinde geçen “Mevlevî” ibaresine dikkat çekilerek bunun Muğla’daki kitabelerdeki tek örnek olduğu dile getirildi.

Akademi öğretmenlerinin gezisinin bir başka durağı da Şâhidî Camii ve Türbesi oldu.  Prof. Dr. Açıkgöz burada da Şâhidî’ nin hayatı hakkında kısa ve değerli bilgiler verdi. Burada Mevlevihane olan caminin iç mekânının yuvarlak olmasının sebebinin de semahane olduğunu söyleyen Açıkgöz, sütunlarındaki Ashab-ı Kehf (Yedi Uyurlar)’e ait işaretlerin de önemini vurguladı.

Gezi ekibinin sonraki durağı ise Saburhane oldu. Burada da yol üstündeki kitabe ve eski yazılı Grek harfli Satıroğlu çeşmesi ziyaret edildi. Oradan da Apostol hanı ve Saburhane meydanına geçildi.

Gezinin son durağı ise Ragıp Bey caddesindeki kreş oldu. Kreşin köşesindeki M harfinin Mihail Usta’nın imzası olduğu bilgisi katılımcıların çoğunda hayret uyandırırken akademinin gezisi Konakaltı Kültür Merkezi ve Saadet Hanım Konağı karşısındaki çınarın altında, Yörük Ali Efe ile Çakıcı Mehmet Efe’nin karşılaşmalarının hikâyesi anlatılarak sona erdi.

Geziye katılan öğretmenler, proje çerçevesinde böyle bir gezi ile yaşadıkları heyecanı ve şehrin zenginliklerini fark etmelerinden duydukları memnuniyetlerini ifade ederlerken projeyi hazırlayıp hayata geçiren yöneticilere de teşekkür ettiler

Millî Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenleri, okul dışındaki hayat ile de irtibatlandırmayı amaçlayan Öğretmen Akademileri, Muğla’da 6 Kasım Salı günü Millî Eğitim Bakan yardımcısı ve projenin fikir babası Dr. Ömer Faruk Yelkenci’nin katılarak konuşma yaptığı açılış töreni ile başlamıştı.

 

YORUM YAP