Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AA’ya yaptığı açıklamada ödenmeyen vergi borçlarının yüzde 88,8’inin tahsilat imkanı yok, dedi. Bakan Şimşek, vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezalarda tahsil kabiliyeti olmayan alacak tutarının 812,8 milyar lira olduğunu belirterek, bu alacakların yüzde 88,8’inin tahsilat imkanı bulunmadığını söyledi.
Bakan Şimşek, devlete kesinleşen vergi borcu ve cezası olan 36 bin 806 mükellefin ilan edileceğini belirtti. Ancak bu mükelleflerin 30 bin 696’sının borcunun tahsil kabiliyeti yok. Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezaların toplamı 914,9 milyar lira ancak tahsil kabiliyeti olmayan alacak tutarı da 812,8 milyar lira, bu alacakların yüzde 88,8’inin tahsilat imkanı bulunmuyor.
Mehmet Şimşek, “Kesinleşen tarhiyatlar listesinde 2 bin 464 mükellefin yer aldığını ve bunların kesinleşen vergi ve cezalarının toplamının 53 milyar lira olduğunu” da aktardı;
Şimşek, kesinleşen bu tarhiyatların ödenmiş olmasının açıklamaya engel olmadığına dikkati çekerek, “Bu nedenle diğer borçlu listesiyle karıştırılmamalıdır. Tabii bu listede yer alan mükelleflerin çoğu gerçek bir faaliyeti olmadığı halde sahte belge düzenleme, vergi kaçırma gibi amaçlarla kurulmuş işletmeler. Listede yer alan 2 bin 464 mükelleften 1752’si bu türden. Bunlar hakkında yapılan ve kesinleşen vergi ve ceza tutarı 42,9 milyar lira ve bu tutar ilan edilen toplam tutarın yüzde 81,1’ine tekabül ediyor. Bu tutarın tahsil kabiliyeti de yok. Zira bunlar ya iflas etmiş ya da haklarında iflas kararı olmasa da hiçbir mal varlığı bulunmayan işletmeler. Bunların sahiplerinin de malı yok. Bu tür işletmeler genellikle hiçbir malı bulunmayanlar adına açılıyor, amaca ulaşıldıktan sonra ortadan kayboluyor.” ifadelerini kullandı.
‘Vergi Borçları İçin Yapay Zekadan Yararlanacağız’
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşekvergi kaçakçılığı ve vergi borçlarının takibinde yapay zekadan yararlanılacağını açıkladı.
”Sahte belge düzenleyerek haksız kazanç sağlayan işletmelerle için, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında kanundan kaçan ve sahtecilik yapan mükellefleri tespit için yapay zekadan yararlanıyoruz,” diyen Bakan Şimşek, bu konuda TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ile bir proje geliştirildiğini belirtti.
”Artık devletten haksız iade almak, sahte belge düzenlemek amaçlı kurulan işletmeleri, birçok veriyi yapay zeka teknolojileriyle analiz ederek çok kısa sürede tespit edebileceğiz ve bunların derhal mükellefiyetlerini kapatabileceğiz. Bu sayede gerek dürüst mükellefleri gerekse kamunun menfaatini koruyacağız.” değerlendirmesinde bulundu.