DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Pandemi, işe alım mülakatlarında aranılan özellikleri değiştirdi’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
‘Pandemi, işe alım mülakatlarında aranılan özellikleri değiştirdi’

Endüstri Radyo’da Çetin Ünsalan’ın sunduğu Reel Piyasalar programında soruları yanıtlayan Peakup Genel Müdür Yardımcısı Kadircan Toprakçı, artık çalışanların daha inovatif olmayı tercih ettiğini ve şirketlerde rahat bir ortamın bulunmasını istediklerini söyledi.

2020 yılının dijitalleşme açısından bir bilinç ve farkındalık yarattığını söyleyen Toprakçı, pandemi süreciyle birlikte evden çalışma sürecinin başlamasının önemli olduğunu ve bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

‘Kişinin teknolojiyi nasıl kullandığı, nasıl fayda ürettiği öne çıkıyor.’

İnsan kaynakları yönetiminin işe alım ve işe alımdan sonra nasıl yön verileceği konusunda iki alanda incelenebileceğini belirten Toprakçı, pandemi nedeniyle yüz yüze mülakatlara ara verilmesiyle birlikte mülakat stilleri açısından aranılan özelliklerin değiştiğini söyledi.

Endüstri Radyo’ya konuşan Toprakçı, “Önceden personellerde teknoloji okuryazarlığı seviyesinde bir şeyler ararken şimdi kişinin o teknolojiyi nasıl kullandığı, nasıl fayda ürettiği ile alakalı bir adım sonrasına bakmaya başlıyoruz.” dedi.

İşe alımlarda şirket ortamında çalışma esnekliğinin iyi belirlenmesi gerekiyor

Kişilerin artık inovatif ve yaratıcı olmayı tercih ettiklerini belirten Toprakçı, çalışanlara şirket ortamında esnekliğin tanınmasının beklendiğini ve işe alım sürecinde bile bu sorularla beklentileri karşılıklı olarak iyi belirlemek gerektiğini söyledi.

Toprakçı, “İki şekilde işe alımları ele almak lazım. Bir tanesi beklediğimiz yetenek setleri diğeri ise işe aldığımız pozisyonların değişmesi. Artık geçmişte konuştuğumuz bazı pozisyonlar için çalışan almaz, yeni roller açar ve onları alırız konumdayız diyebiliriz.” dedi.

Yöneticilerin temel sorumluluğunun o çalışanların ellerinden gelen tüm potansiyeli sergilemeleri için uygun ortamı yaratmaktır diyen Toprakçı, “Burada asıl işi yapanın çalışan olduğunu düşünürsek onlar için uygun ortamı sağlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla çalışanların işe alımı sırasındaki farklılıklar ve beklentiler de bir partnerlik ilişkisinden öte bir aile gibi olmalı çünkü hepimiz aynı ortamda birbirimizi görmesek de orada olduğumuzu biliyoruz ve destek olacağız.”ifadelerini kullandı.

İnsan kaynakları yönetimi açısından çalışanın ekip motivasyonu önemli

Toprakçı, “Bugün dünya ekseninde başarılı olan şirketlere baktığımız zaman daha küçük ekipler ve birbiriyle iletişimi yoğun olan kişiler olduğunu görüyoruz. Ekip duygusunun ön plana çıktığı bir tutum sergileniyor. İşe alım sırasında da insanların belki teknik yetkinliklerine hala bakıyoruz ama bir taraftan da iletişim ön planda oluyor.” dedi.

Toprakçı, çalışanın ekip arasında sergilediği tutumun da insan kaynakları yönetimi açısından dikkat edilen bir konu olduğunu sözlerine ekledi.

‘’Dijitalleşme süreç olarak algılanmalı’’

Kadircan Toprakçı’nın “Dijitalleşme Süreçleri” ile ilgili Capital Dergisi’nde görüşlerinde de ‘dijitalleşme’ öne çıktı.

‘’Dijital dönüşüm bundan sonra hiç bitmeyecek bir olgu. Kurumların dijitalleşmeyi dönüşüm olarak algılamaması gerekiyor. Dijitalleşeceğiz ve bitecek gibi bir şey söz konusu değil. Pek çok kurumun tarihçesinde ölü doğan projeler, boşa harcanan paralar var. Rastgele yazılımlar satın almak yerine çalışanların, müşterilerin talep ve ihtiyaçlarını dinleyip, buna uygun çözümler seçerek ilerlemek çok önemli. Çünkü kurumlardaki dijitalleşme sürecini başlatan, bu kurumda çalışan insanlar oluyor. Bir şirkette iş süreçlerinde sıkıntı yaşayan bir muhasebecinin arayışları neticesinde finansal yazılımlara geçiş sağlanabiliyor. Ya da üretimde bir mühendisin yaşadığı problemler yapay zeka çalışmalarına geçiş için bir fırsat olabiliyor. Bu sebeple de kurumların, iş süreçlerini sürekli olarak takip etmeleri ve insan kaynaklarını dijital dönüşüm adına desteklemeleri gerekiyor.”

YORUM YAP